Eveniment

România s-a alăturat iniţiativei aliate în domeniul supravegherii din spaţiu alături de alte 16 ţări

România s-a alăturat iniţiativei aliate în domeniul...

Autor: Cosmin Pirv

10.07.2024, 14:56 123

Ministrul apărării naţionale Angel Tîlvăr a semnat marţi, în cadrul Summitului NATO de la Washington, alături de omologii din alte 16 ţări aliate, un memorandum privind programul „Supraveghere Persistentă din Spaţiu la Nivel Aliat” (APSS).

Potrivit unui comunicat al MApN, tehnologiile spaţiale sunt esenţiale în actualul context de securitate pentru realizarea obiectivelor de apărare. Programul APSS va oferi cadrul necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spaţial, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operaţional şi un răspuns adecvat la noile ameninţări.

Memorandumul de înţelegere pentru Programul APSS are scopul de a stabili cadrul necesar pentru gestionarea şi implementarea programului, pentru a răspunde cerinţelor şi nevoilor NATO.

„Această iniţiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea şi consolidarea capacităţilor noastre naţionale şi colective. Prin alăturarea la programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile ameninţări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte, care promovează inovarea şi asigură accesul la tehnologii de vârf”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Lansată oficial în 2023, iniţiativa „Supraveghere Persistentă a Alianţei din Spaţiu” este destinată să consolideze capacităţile NATO de a colecta şi gestiona date spaţiale, într-un mod eficient şi coordonat.

Reprezentanţii MApN arată că iniţiativa îşi propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează şi distribuie informaţii, integrând tehnologii avansate, precum inteligenţa artificială, menţinând avantajul tehnologic şi îmbunătăţind viteza şi eficienţa procesului decizional.