Eveniment

România se află pe poziţia a 16-a în rândul ţărilor cu cele mai riscante datorii

10.01.2012, 18:13 263

Costul asigurării datoriilor statului român împotriva riscului de neplată a crescut în trimestrul al patrulea, astfel că România ocupă poziţia a 16-a, faţă de 17 în trimestrul al treilea, într-un top mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pieţei financiare CMA.

Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a crescut de la 4,2 puncte procentuale în trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale.

Majorarea CDS implică o creştere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a României de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari.

"CDS-ul", noul inamic al lui Băsescu. Cine este el şi ce face?

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Probabilitatea cumulativă de default a României a urcat de la 26,2% în trimestrul al treilea la 27,3% în trimestrul al patrulea, se arată în raportul CMA.

Aproape toate ţările au înregistrat creşteri ale costurilor de asigurare a datoriilor în perioada foarte volatilă pe pieţele financiare din noiembrie.

Conform aşteptărilor, Grecia a rămas cea mai riscantă ţară din lume, poziţie pe care a ocupat-o pe parcursul întregului an.

Grecia a avut în trimestrul al patrulea un CDS de 84,53 puncte procentuale şi o probabilitate cumulativă de default de 93,8%. Top zece estre completat de Portugalia, Pakistan, Venezuela, Argentina, Irlanda, Ucraina, Egipt, Ungaria şi Italia.

Mai sigure decât România sunt considerate şi Croaţia, India, Spania, Dubai şi Liban, în timp ce după România se plasează Irak, Vietnam, Islanda şi Bulgaria. Libanul are un CDS de 4,47 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 27,6%, în timp ce pentru Irak acestea se situează la 4,3 puncte procentuale şi 26,6%.

Bulgaria, pe locul 20, este considerată o ţară mai puţin riscantă ca România, cu un CDS de 4 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 25,2%.

Cel mai sigur stat din lume a rămas în ultimul trimestru al anului trecut Norvegia, cu o probabilitate de default de 3,9% şi un CDS de 0,45 puncte, urmată de SUA, Elveţia, Suedia, Finlanda, Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Germania.

În Europa Centrală şi de Est, CMA consideră Ucraina (locul 7) cea mai riscantă ţară, urmată de Ungaria (9), Croaţia (11), România (16), Bulgaria (20), Slovenia (21), Lituania (24), Letonia (25), Slovacia (26), Turcia (29), Rusia (30), Polonia (31), Austria (35), Estonia (45) şi Cehia (46).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO