Eveniment

România se grăbeşte să vândă „aer curat“ de 1,2 mld. €

Foto Shutterstock

România se grăbeşte să vândă „aer curat“ de 1,2 mld. €

Autor: Roxana Petrescu

30.06.2011, 00:01 515

Ministerul Economiei încearcă să simplifice procedura prin careRomânia poate vinde surplusul de certificate de emisii de gaze cuefect de seră (AAU) estimând că poate obţine din valorificareaacestora circa 1,2 miliarde de euro, potrivit unei note defundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat deinstituţie.

Suma este însă destul de mică, în contextul în care în urmă cuun an oficialii Ministerului Econo­miei estimau atragerea unor sumede până la 2,5 mld. euro din tranzacţionarea acestor instrumente.Problema majoră în cazul României faţă de alte state care au reuşitsă vândă aceste certificate este faptul că nu a fost stabilită oinstituţie care ar trebui să se ocupe de aceste tranzacţii, încontextul în care vânzarea sau cumpărarea de AAU-uri se poate facenumai între state.

Printre instituţiile care ar putea participa la nego­cieri senumără reprezentanţi ai Ministerului Eco­nomiei, MinisteruluiMediului sau Ministerului Finanţelor. Ideea promovată prin textulordonanţei de urgenţă este încredinţarea vânzării certificatelor deemisii de gaze cu efect de seră "unui agent specializat", care săidentifice potenţialii cumpă­ră­tori şi să deruleze tranzacţia înnumele Executivului.

România poate emite în perioada 2008 - 2012 circa 1,28 mld. tonede CO2 ca urmare a protocolului de la Kyoto. Protocolul a intrat învigoare în 2005, deşi a fost semnat în 1997, şi prevede reducereagazelor cu efect de seră cu 5,2% comparativ cu anul de referinta1990. Protocolul a fost semnat de 184 de ţări, printre care nu senumără şi SUA, fiecărei ţări fiindu-i alocat un anumit număr detone de CO2 pe care le poate emite.

Cantitatea alocată României este însă prea mare pentru că ia caan de referinţă 1990. Între timp, o mare parte din industriapoluatoare s-a închis, ceea ce lasă la îndemâna României un surplusde 300 mil. tone de CO2. Acest surplus de CO2, care reprezintăpractic 300 mil. certificate de emisii de gaze cu efect de seră (otonă de CO2 este egală cu un certificat), poate fi tranzactionat destatul roman până în 2012.

Problema este însă că odată cu izbucnirea crizei, majoritateaeconomiilor înregistrează un surplus de certificate de emisii încontextul în care activitatea industrială a fost afectată în maimulte ţări şi deci gradul de poluare a scăzut. Acest lucru duce dela sine şi la o scădere a preţurilor, risc luat în calcul deproiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Ministerul Economiei.Potrivit Mediafax, în prima parte a anului în curs preţulcertificatelor a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în2009-2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO