Eveniment

România strânge doar 2,4% din PIB impozit pe venit, faţă de 9,8% media în UE. Impozitul pe venit, veriga slabă din bugetul statului. La alte capitole, cum ar fi colectarea de TVA, este aproape de media europeană

Alex Milcev, EY:  Părerea mediului de afaceri este că această cotă unică, neprogresivă, a funcţionat foarte bine şi a dus România unde a dus-o. Cota progresivă ar fi un pas înapoi, costisitor şi neproductiv.

Alex Milcev, EY: Părerea mediului de afaceri este că această cotă unică, neprogresivă, a funcţionat foarte bine şi a dus România unde a dus-o. Cota progresivă ar fi un pas înapoi, costisitor şi neproductiv.

Autor: Răzvan Botea

24.11.2022, 10:00 498

♦ România colectează impozit pe venit de 2,4% din PIB, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană şi din regiune.

Analiza comparativă a datelor Eurostat, biroul european de statistică, arată că cea mai mare problemă de colectare la bugetul de stat al României, prin comparaţie cu media europeană, este la impozitul pe venit. În 2021, ultimul an cu date agregate la nivelul Eurostat, România a colectat impozit pe salarii şi venit de 2,4% din PIB. Spre comparaţie, Bulgaria, cu aceeaşi cotă de impozitare (10%), a colectat 3,3% din PIB, iar media europeană este la aproape 10% in PIB. Unde este problema, de fapt?

„Sunt mai multe explicaţii. Una dintre ele este legată şi de microîntreprinderi. De aceea, mediul de afaceri a salutat modificarea din vară în care s-a redus plafonul de la 1 mil. de euro la 500.000.  A fost şi un artificiu fiscal de taxare preferenţială, care deseori este folosită pentru a masca alte activităţi, cum ar fi munca salarială. Aşadar, o parte din impozitul pe venit este deghizat acolo, în microîntreprinderi. Dacă nu aveam această supapă, am fi văzut mai mult impozit pe venit. Autorităţile europene cunosc aceste supape şi facilităţi”, explică Alex Milcev, partener şi liderul practicii de consultanţă fiscală la EY România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO