Eveniment

România testează doar 7.800 de pacienţi la un milion de locuitori, de patru ori mai puţin decât Germania sau Italia, iar capacitatea de testare nu este folosită la maximum

România a prelucrat până acum 175.374 de teste, faţă de 166.993 prelucrate până ieri, ceea ce înseamnă 8.300 de probe de la zi la zi.

România a prelucrat până acum 175.374 de teste, faţă de 166.993 prelucrate până ieri, ceea ce înseamnă 8.300 de probe de la zi la zi.

Autor: Georgiana Mihalache

01.05.2020, 00:07 663

♦ Numărul de teste realizate de România a ajuns la 175.000, la peste două luni de la primul caz confirmat de coronavirus în ţară ♦ Medicii şi specialiştii din sănătate spun că testarea este soluţia pentru a avea control asupra pandemiei ♦ „Capacitatea maximă este  folosită însă parţial în acest moment, nu este utilizată la capacitatea maximă“, spune Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România, cea mai mare reţea de laboratoare şi centre de recoltare pentru analize din ţară ♦ Numărul de probe lucrate de la zi la zi variază puternic.

La peste două luni de la primul caz confirmat de coronavirus în România, numărul de teste are variaţii de la zi la zi, iar capacitatea de testare nu este folosită, în ţară existând circa 4.000 de laboratoare de analiză publice şi private. Chiar dacă nu toate aceste centre pot prelua probe pentru testare, neavând echipamentele necesare, nici acolo unde există capacitate nu ajung suficiente probe.

„Am făcut 7.000 de teste în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii prin DSP Bucureşti şi primim pro­be din toată ţara. Avem un echi­pament unic în România care poate testa un volum mare de pro­be, până la 1.000 de probe pe zi, fiind complet automatizat. Capa­ci­ta­tea maximă este  folosită însă parţial în acest moment, nu este uti­lizată la capacitatea maximă“, a spus pentru ZF Laurenţiu Luca, di­rec­torul general al Synevo Ro-mânia. România testează 7.800 de pacienţi la un milion de locuitori, potrivit datelor disponibile pe  ourworlindata.org, o publicaţie ştiinţifică formată din cercetători de la Universitatea Oxford, Anglia. În comparaţie, Germania testează 30.000 de pacienţi la un milion de locuitori, iar Italia 31.000 de persoane la acelaşi eşantion de raportare, de patru ori mai mult decât România.

Cum ajung probele în labora­toare?

Probele li se recoltează pacien­ţilor care se încadrează în criteriile stabilite de Ministerul Sănătăţii, adică fie au avut contact direct cu o persoană confirmată cu noul virus, vin dintr-o zonă de risc sau au afec­ţiuni grave şi urmează să treacă printr-o intervenţie medicală. Ulte­rior, acestea ajung din spitalele unde s-au recoltat, dacă nu au capacitate de testare, la Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, fiind trimise ulterior către laboratoarele care sunt acreditate pentru testarea şi depistarea coronavirusului.

„Alocarea probelor este făcută de autorităţi, dintr-o capacitate medie de 800 de teste pe zi, noi folosim mai puţin de jumătate. Chiar dacă sunt vârfuri în cerere, în anumite zile au fost recoltate mai multe probe şi au ajuns şi la noi, în celelalte zile capacitatea este utiliza­tă sub jumătate“, a mai spus Laurenţiu Luca.

Cine se poate testa?

Autorităţile au stabilit o listă cu persoanele care pot fi testate, începând cu pacienţii simptomatici care au avut un contact direct cu o persoană confirmată, până la medicii care tratează pacienţi cu coro­na­virus sau persoanele care au afecţiuni grave şi urmează să treacă printr-o intervenţie medicală.

Totuşi, deşi autorităţile vorbesc despre o creştere a capacităţii de testare sau a unei testări în masă a populaţiei, nu au fost luate măsuri concrete în acest sens.

„Recomandările de testare doar a anumitor categorii de pa­cienţi limitează foarte mult cele­lalte categorii care au nevoie de o confirmare că nu sunt pozitivi. Sunt anumite domenii cheie ale eco­nomiei care trebuie să găsească o alternativă pentru a putea să-şi reia activitatea“, a mai spus Laurenţiu Luca.

Care sunt unităţile care pri­mesc probele? Din cele mai recente date oferite de autorităţi, erau în jur de 60 de unităţi publice şi private unde sunt lucrate probele de la pacienţi. Dintre acestea, majoritatea sunt publice, spitale şi DSP-uri, iar 15 jucători privaţi primesc probele.

Numărul unităţilor însă poate creşte pe măsură ce spitalele care au achiziţionat aparatura necesară pentru testare primesc echipa­mentele. Numărul total de labora­toare medicale de la stat şi privat a ajuns la 4.280 de locaţii în 2018, în creştere cu 5% faţă de anul ante­rior, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Pentru anul 2018, labora­toarele de la privat le-au egalat pe cele de la stat, fiind un pariu al ma­rilor operatori din piaţă. Labora­toarele de analize sunt  divizii profitabile pentru jucătorii privaţi, contribuind cu circa 20% la cifrele de afaceri ale acestora, din datele ZF.

Nu toate laboratoarele pot testa însă probele de la pacienţii suspecţi de infectarea cu corona­virus.

„Testarea pentru COVID prin tehnologia real time PCR este destul de specifică şi necesită o acreditare suplimentară pentru un laborator obişnuit. Tehnologia necesită investiţii de capital semnificative“, a mai spus Laurenţiu Luca.

Şeful Synevo a precizat că din moment ce nu este utilizată la maximum capacitatea laboratorului reţelei din Bucureşti, o investiţie în dotarea unui alt laborator nu este în plan.

Testele pentru coronavirus sunt decontate de Ministerul Sănătăţii, din programul naţional de boli transmisibile, iar valoarea decontării este de 200 de lei per test. Din calculele ZF, cele 175.000 de teste au costat statul 35 mil. lei.

Dacă la începutul epidemiei unităţilor medicale le era greu să găsească kituri pentru testare sau aparatură, n prezent lucrurile s-au îmbunătăţit, explică Laurenţiu Luca. La asigurarea echipamentelor de protecţie, măşti, mănuşi, sunt în continuare dificultăţi, precizează şeful Synevo România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO