Comisia Europeană (CE) a lansat o procedură de infringement împotriva a cinci state, printre care şi România, şi le-a solicitat acestora să renunţe la tratatele bilaterale de investiţii încheiate în interiorul Uniunii Europene (UE). Un astfel de tratat între România şi Suedia a permis fraţilor Micula, acţionari ai European Drinks, să câştige un proces împotriva statului român la Curtea de Arbitraj de la Washington în 2013.
„Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru că toate statele membre se supun aceloraşi norme privind piaţa internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe bază de naţionalitate şi este incompatibilă cu legislaţia europeană“, a anunţat ieri Comisia.
Majoritatea acestor acorduri bilaterale au fost încheiate în anii '90, între statele membre ale UE de la vremea respectivă şi viitoarele state membre. Scopul lor era de a încuraja investiţiile prin oferirea de garanţii reciproce contra riscurilor politice ce le-ar putea afecta.
În baza tratatului bilateral de investiţii dintre România şi Suedia, încheiat în 2003, statul român a fost obligat să plătească despăgubiri către doi oameni de afaceri, Ioan şi Viorel Micula, principalii acţionari ai grupului alimentar European Drinks, care au şi cetăţenie suedeză. Opininia Comisiei a fost ignorată la acel moment.
Fraţii Micula susţineau la data deschiderii procesului împotriva statului, în 2005, că România nu şi-a respectat angajamentele cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România şi nu le-a acordat stimulentele care li se cuveneau.
Curtea de Arbitraj a dat dreptate fraţilor Micula, dar Comisia Europeană spune că angajamentul statului faţă de cei doi este un ajutor de stat ilegal. În primăvară, plata despăbubirilor către European Drinks a fost blocată de justiţia română.