Eveniment

România şi UE în vremea crizei. Cu economia încetinită de restricţiile mai severe, industria Germaniei trage în jos după ea şi industria României. Nemţii au scăzut cu 6,4% an/an în februarie 2021, una dintre cele mai mari contracţii din Uniunea Europeană, noi cu 4,6%

România şi UE în vremea crizei. Cu economia...

Autor: Răzvan Botea

16.04.2021, 17:00 189
 

Industria României, care este puternic dependentă de industriile vestice, a scăzut cu 4,6% pe metodologia europeană, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Industria Germaniei, cel mai mare partener comercial al României, a scăzut cu 6% în februarie 2021, prin comparaţie cu februarie 2020.

De asemenea, industria Franţei, al treilea cel mai important partener comercial al României, a scăzut cu 6,4%, în vreme ce industria italiană a scăzut cu 0,6%.

Cea mai mare cădere a industriei a fost înregistrată în Olanda, de -10,9%, arată datele Eurostat. Industria Estoniei a scăzut cu 8,9% în februarie 2021, prin comparaţie cu februarie 2020.

În medie, industria Uniunii Europene a scăzut cu 1,1%. Cel mai bine a performat industria Lituaniei, care a crescut cu 9,7% an/an în februarie 2021, urmată de industria Finlandei, care a înregistrat o creştere de 5,6%.

În ceea ce priveşte ţările din regiunea României, industria Bulgariei a scăzut cu 3,4% şi industria Cehiei cu 2,6%. Pe de altă parte, industria Ungariei a crescut în februarie cu 3,9% an/an, în vreme ce industria Poloniei a crescut cu 4,3%, una dintre cele mai bune per­formanţe europene.

Şi datele naţionale arată că industria României a continuat scăderea în februarie 2021, din punctul de vedere al producţiei industriale, cel mai important indicator pentru evoluţia industriei. În acelaşi timp însă, comenzile noi din industria prelu­crătoare au urcat pentru a şasea lună la rând, ceea ce înseamnă că jucătorii industriei româ­neşti au cerere pentru produsele lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO