Eveniment

România se uită spre inteligenţa artificială din scaunul Preşedinţiei Consiliului UE. Ministrul Economiei: Acordăm o atenţie deosebită dezvoltării unei abordări europene privind inteligenţa artificală cu scopul de a plasa Europa într-o poziţie de lider modial

România se uită spre inteligenţa artificială din...

Autor: Maria Stan

18.02.2019, 19:34 312

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat că în cadrul Consiliului Competitivităţii, de luni de la Bruxelles, au fost trase o serie de concluzii care vor ajuta Uniunea Europeană să devină unul dintre vectorii inteligenţei artificiale la nivel mondial.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat, luni, la Bruxelles, că Preşedinţia română la Consiliul UE acordă o atenţie deosebită dezvoltării unei abordări europene privind inteligenţa artificală cu scopul de a plasa Europa într-o poziţie de lider modial în acest domeniu.

„Împreună cu miniştrii responsabili pentru competivitate din statele membre ale UE şi Comisia Europeană am dezvoltat subiectele: Bilanţul competitivităţii, unde am discutat despre principalele evoluţii din perspectiva pieţei unice, pe baza cele mai recente analize a Comisiei Europene. (...) S-a pus acentul pe digitalizarea, inovare, precum şi pe legătura tot mai strânsă dintre produsele fabricate şi servicii. Cel de-al doilea subiect dezbătut a vizat o temă extrem de importantă - inteligenţa artificială şi impactul acesteia asupra industriei UE. Preşedinţia româna acordă o atenţie deosebită dezvoltării unei abordări europene privind inteligenţa artificală cu scopul de a plasa Europa într-o poziţie de lider modial în acest domeniu. De aceea, preşedinţia română a şi propus spre adoptare primul set de concluzii referitoare la inteligenţa artificială. Aceste concluzii sunt axate pe planul coordonat privind dezoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale în mediile din Europa”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălau, la Bruxelles.

„Concluziile de astăzi referitoare la inteligenţa artificială vor servi drept orientări pentru viitoarele acţiuni ale UE din acest domeniu, astfel încât Uniunea Europeană să devină unul dintre vectorii inteligenţei artificiale la nivel mondial. Europa trebuie să răspundă provocărilor unei lumi în rapidă schimbare, iar discuţiile noastre cu privire la modul în care putem deveni o economie neutră din punct de vedere climatic, fără a pierde avantajele concurenţiale ale industriei noastre, sunt esenţiale”, a mai spus Bădălău.

Consiliul UE a subliniat, în cadrul unui comunicat de presă, „importanţa crucială pe care o are promovarea dezvoltării şi a utilizării inteligenţei artificiale în Europa prin creşterea investiţiilor în acest domeniu, prin consolidarea excelenţei în domeniul tehnologiilor şi aplicaţiilor de inteligenţă artificială, precum şi printr-o colaborare mai strânsă privind inteligenţa artificială, în domeniul cercetării şi inovării, între industrie şi mediul academic, în vederea transmiterii rapide şi eficiente a noilor rezultate şi cunoştinţe dinspre domeniul cercetării în materie de inteligenţă artificială către industrie şi, în cele din urmă, către pieţe, sectorul public şi consumatori”

În acest context, Consiliul UE a încurajat promovarea şi dezvoltarea tehnologiilor generice esenţiale şi a aplicaţiilor de inteligenţă artificială, bazându-se pe exemple din domenii mai avansate, cum ar fi asistenţa medicală, agricultura sau mobilitatea conectată şi autonomă, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO