Eveniment

România este pe ultimul loc UE la capitolul digitalizare: Dacă ne-am fi concentrat pe digitalizare în anii ’90, România ar fi avut un PIB mai mare cu 2,5 puncte procentuale. Digitalizarea sistemului fiscal ar trebui să fie o prioritate

România este pe ultimul loc UE la capitolul...

Autor: Răzvan Botea

21.11.2018, 17:48 604

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte digitalizarea, iar dacă ar fi urmat exemplul ţărilor foste comuniste care s-au concentrat pe această zonă, ar fi avut un PIB per capita mai mare cu până la 2,5 puncte procentuale, a spus Dorian Farkas, senior manager, Management Consulting, PwC România, în cadrul conferinţei anuale a trezorierilor din România.

„Ţările care au început odată cu noi schimbarea regimului comunist şi implementarea noilor politici şi care imediat după anii ’90 s-au preocupat de digitalizarea ţării au avut o creştere a PIB per cap de locuitor cu 1,2-2,5 puncte procentuale mai are decât România. Deşi România a crescut în ultimii ani, dacă ar fi avut o strategie digitală dezvoltată într-un mod necorespunzător ar fi putut creşte mai bine.”

Există o corelaţie puternică între productivitate şi gradul de digitalizare: „România, care se află pe ultimele locuri la nivel mondial din punctul de vedere al digitalizării,înregistrează o productivitate mai slabă decât ţările care se află în zona mai avansată a digitalizării. Dacă nu se investeşte în zona digitală, nu cred că vom ajunge prea departe.”

Digitalizarea sistemului fiscal ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, iar un sistem electronic de plăţi ar putea aduce României o creştere economică suplimentară de 1-1,5 puncte procentuale anual, timp de 7 ani, a spus în cadrul evenimentului Cosmin Bucur, director general MoneyCorp România.

Digitalizarea sistemului fiscal a „făcut minuni” în ţări precum Polonia sau Bulgaria, aceasta din urmă modernizându-şi sistemul fiscal cu ajutorul finanţării din partea Băncii Mondiale, un proiect siimilar cu cel al României, dar care stă sub semnul întrebării în acest moment.

„Ce am făcut noi în ultimii trei ani - şi a fost prioritatea primului ministru polonez - a fost îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor. Aceasta a devenit extrem de eficient. Aprecierea noastră este că pentru anul viitor că veniturile la bugetul de stat din impozite şi taxe şi din sistemul social vor fi mai mari cu  150 de miliarde de zloţi (aproape 35 miliarde euro) decât în 2015. De aceea, acum putem finanţa programe sociale importante şi programe de investiţii foarte importante. Succesul a fost asigurat de modernizarea sistemului fiscal, folosirea instrumentelor IT şi am îmbunătăţit eficienţa colectării de taxe. Am reformat sistemul fiscal, am integrat mai multe programe şi am urmat exemplul altor ţări”, a spus ministrul investiţiilor şi dezvoltării din Polonia, Jerzy Kwiecinski, în cadrul unui interviu acordat ZF.

Deficitul de TVA în România – diferenţa între ce şi-a propus statul să încaseze şi ce a încasat efectiv – este de 35%, acest record negativ plasând România pe primul loc în Uniunea Europeană. Ponderea în PIB a acestui deficit de co­lec­tare este ca medie între statele membre undeva la 1% din PIB, iar România ajunge la 3-4%, ceea ce reprezintă un ecart de  7 mi­liar­de de euro între ce se încasează şi ce ar trebui să se încaseze, bani care ar putea să acopere investiţii în infrastructură, educaţie sănătate, etc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO