Eveniment

România este pe ultimul loc în UE la ponderea de cercetători în totalul angajaţilor. Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării: Dacă vrem să ieşim cu fruntea sus din actualele crize, noi trebuie să găsim resursele bugetare pentru a investi în inovare, deci în creştere economică

România este pe ultimul loc în UE la ponderea de...

Autor: Ramona Cornea

10.11.2022, 18:20 77

România este pe ultimul loc în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene după  ponderea de cercetători în totalul angajaţilor, arată un studiu KPMG privind sectorul de cercetare – dezvoltare şi inovare din România, ce citează date de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Astfel, România este codaşa Europei în ceea ce priveşte ponderea cercetătorilor angajaţi cu normă întreagă din totalul forţei de muncă în anul 2020, aceştia reprezentând doar 0,43% din totalul angajaţilor cu normă întreagă, în timp ce media UE 27 a fost de 1,55%.

„Observăm că primele două locuri sunt ocupate de ţări nordice: Danemarca (2,25%) şi Finlanda (2,21%). (...) Un factor foarte relevant al proceselor de inovare şi cercetare – dezvoltare – inovare este reprezentat de angajaţii alocaţi acestor tipuri de activităţi, cercetătorii reprezentând coloana vertebrală a sistemelor de cercetare-dezvoltare. Cercetătorii sunt acei profesionişti implicaţi în conceperea şi crearea de noi cunoştinţe, produse, procese, metode şi sisteme, fiind implicaţi direct şi în procese de management”, spune studiul citat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO