Eveniment

România va avea o creştere economică foarte mică anul acesta ca urmare a războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina

Szász Levente

Szász Levente

Autor: Ramona Cornea

16.03.2022, 00:07 1033

România va avea o creştere economică foarte mică anul acesta ca urmare a războiului din Ucraina, spun Szász Levente şi Nagy Bálint Zsolt, profesori uni­versitari la Facultatea de ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Am văzut deja înaintea acestui război că tendinţa de creştere economică s-a încetinit semnificativ faţă de anul 2021, când am avut o creştere de aproape 6% a PIB-ului. Noi, înainte de izbucnirea acestui conflict militar, am estimat o creştere de 3% la nivelul anului 2022, însă după aceste două săptămâni de război am început să recalculăm şi să reajustăm aceste previziuni. În momentul de faţă, numai pe baza acestor efecte din aceste două săptămâni am ajuns la o previziune de plus 2% în PIB, însă dacă acest conflict se va prelungi, putem să ajungem şi la o stagnare, la o creştere de puţin peste 0% sau chiar la o recesiune. Este un scenariu posibil în momentul de faţă“, a spus Szász Levente în cadrul ZF Live.

Profesorul Nagy Bálint Zsolt susţine şi el ideea că economia locală va avea o creştere foarte mică anul acesta şi crede că sectorul agriculturii şi industria vor fi printre cele mai afectate şi ar trebui să primească atenţie suplimentară din partea autorităţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO