Eveniment

România, vicecampioană a lumii la numărul de plăţi de taxe făcute de companii

România, vicecampioană a lumii la numărul de plăţi de taxe făcute de companii

Autor: Iulian Anghel

04.11.2010, 23:59 270

Plata taxelor continuă să fie cea mai mare povară pentru mediulde afaceri din România. Ne aflăm pe locul 151 dintr-un număr de 183de economii ale lumii (în lume sunt 191 de state recunoscute), dupăuşurinţa cu care o firmă se poate achita de obligaţiile faţă destat. O afacere din România pierde 222 de ore pe an pentru cele 113plăţi de taxe, iar rata totală de impozitare este de 44,9%. Sprecomparaţie, în Suedia firmele plătesc taxe doar de două ori pe an,iar în Hong Kong, de trei ori. Potrivit documentului citat, Româniaa pierdut un loc în ierarhia statelor unde este cel mai uşor săfaci afaceri.

Potrivit Doing Business 2011, România ocupă locul 56 (55 în DoingBusiness 2010), într-un clasament care analizează situaţia a 183 deeconomii ale lumii. Astfel, la capitolul "Unde este cel mai uşor săfaci afaceri" România se situează, în documentul citat, dupăBulgaria (locul 51), Botswana (52), St. Lucia (53), Azerbaidjan(54). Cu toate acestea, România se prezintă mai bine decât alteţări membre ale Uniunii Europene precum Cehia (locul 63) sauPolonia (locul 70). În raportul lansat ieri de Banca Mondială,România a urcat 10 poziţii (de pe locul 102 pe locul 92) în ceea cepriveşte ieşirile firmelor de pe piaţă (insolvenţa), însă situaţianu este deloc bună. Firmele din România au nevoie de trei ani şipatru luni şi 11% din valoarea activelor pentru a se închide. Ratatotală de recuperare pentru investitori este de doar 25,7%.

Cu toate acestea, la protecţia investiţiilor, România este pe locul44. De asemenea, România a urcat nouă poziţii (de pe locul 93 pelocul 84) în ceea ce priveşte eliberarea autori­zaţiilor deconstrucţii. Ceea ce a tras România în jos, în clasament, a fostimpozitul minim (între timp eliminat), relevă raportul în bazadatelor culese în vară. De altfel, Banca Mondială admite că volumulmare de informaţii nu-i permite să aibă o situaţie la zi, or,impozitul minim, eliminat în octombrie, este principalul motiv alcăderii României cu un loc în ierarhie. În privinţa uşurinţei de aîncepe o afacere, România ocupă locul 44 între cele 183 de economiianalizate de economiştii Băncii Mondiale. Procesul demarării uneiafaceri în România durează 10 zile, având un cost de 2,6% dinvenitul per capita (8,5, în ţările Europei de Est şi 5,3 în ţărileOECD) şi un capital minim de 0,9% din venitul per capita.

Potrivit documentului citat, companiile din România obţin creditemai uşor decât în alte ţări şi, din acest punct de vedere, Româniaocupă locul al 15-lea între cele 183 de economii analizate de BancaMondială, aceasta fiind şi cea mai bună clasare a Bucureştiului pecriteriile analizate. După uşurinţa comerţului transfrontalier,România ocupă, de asemenea, o poziţie bună - 47. Companiile dinRomânia reuşesc să impună condiţiile contractuale cu mai multăuşurinţă - locul 54 în lume. În privinţa înregistrăriiproprie­tăţilor, România este pe locul 92 între ţările analizate.Clasamentul Doing Business 2011 susţine că cele mai bune ţăripentru a face business sunt Singapore, Hong Kong, Noua Zeelandă,Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlandaşi Australia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO