Eveniment

România, vicecampioana creşterii economice, dar campioana inflaţiei din UE

România, vicecampioana creşterii economice, dar...

Autor: Răzvan Botea

20.08.2019, 00:05 571

Preţurile de consum au accelerat cel mai puternic în România faţă de celelalte state  membre ale Uniunii Europene pe ultimele 12 luni. La creşterea economică, România a fost pe locul II în T2/2019 după Ungaria. Inflaţia a urcat la un ritm anual de 4,1% în luna iulie a acestui an, faţă de o medie europeană de 1,4%, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Preţurile de consum din Ungaria au accelerat la un ritm anual de 3,3%, în vreme ce inflaţia anuală din Letonia a ajuns la 3% în luna iulie a acestui an, a treia cea mai mare din UE.

La polul opus se află Portugalia, unde inflaţia anuală în iulie a fost negativă, de -0,7%. Preţurile de consum din Cipru au urcat la un ritm anual de 0,1%, în vreme ce creşterea peţurilor din Italia a fost de 0,3% în iulie 2019 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Economiştii consideră nivelul de inflaţie de 2% ca fiind unul sănătos pentru economie. În vreme ce Europa face eforturi pentru a creşte inflaţia, în România se încearcă domolirea acesteia. Principalul motor al avansului inflaţionist din România de 4,1% a fost scumpirea alimentelor, produse care au înregistrat o creştere a  preţurilor de 5,15% în iulie 2019 faţă de iulie 2018. Produsele nealimentare s-au scumpit cu un ritm anual de 3,4%, în timp ce preţurile din servicii au crescut la un ritm anual de 4,11% în iulie, indică datele publicate de Statistică săptămâna trecută.

În Uniunea Europeană, creşterea preţurilor a fost condusă de servicii, componentă care a contribuit cu 0,53 puncte procentuale la inflaţia anuală de 1,4% din iulie, în vreme ce scumpirea alimentelor a contribuit la creştere inflaţiei cu 0,37 puncte procentuale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO