Eveniment

România vinde din nou obligaţiuni pe Wall Street

România vinde din nou obligaţiuni pe Wall Street

Autor: Mihaela Claudia Medrega

28.02.2012, 14:56 1543

România a redeschis astăzi emisiunea de bonduri pe zece ani de pe piaţa din SUA, operată la sfârşitul lunii ianuarie. Cuponul este de 6,75%, iar randamentul indicativ de 6,5%.


Finanţele au acceptat la sfârşitul lunii ianuarie un randament de 6,875% pentru a plasa obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari pe piaţa americană la o maturitate de 10 ani, oferindu-le investitorilor o primă totală de peste 0,6 puncte procentuale. Unii analişti au apreciat că volumul foarte mare al cererii - de circa 7 mld. dolari - a fost justificat tocmai de această primă generoasă.

Şi în ciuda cererii spectaculoase, Finanţele au luat numai 1,5 mld. dolari tocmai pentru a nu-şi asuma un cost considerabil. Recent guvernatorul BNR a spus că orice se poate spune despre împrumutul de pe piaţa americană, dar nu că a fost ieftin.

"Este un împrumut care vine după 16 ani, plăteşti acolo o primă de reintrare pe piaţă, plăteşti o primă de risc, aşa cum este percepută întreaga Europă în prezent. Bănuiesc că nu foarte târziu un asemenea împrumut poate să fie redeschis şi va fi mai ieftin şi cred că tendinţa yield-urilor va fi în jos."

Valaorea indicativă a emisiunii este între 500 mil dolari şi 1 mld. de euro. Lead managerii operaţiunii sunt Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO