Eveniment

România vrea să exporte în China cu 66% mai mult în 2019, până la valoarea de 1 miliard de dolari

România vrea să exporte în China cu 66% mai mult în...

Autor: Alina Botezatu

02.11.2018, 18:25 292

Ministrul Oprea s-a întâlnit, vineri, cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comerţului, a anunţat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Cei doi au semnat protocolul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborării bilaterale până la următoare sesiune.

„Reducerea deficitului comercial în relaţia bilaterală a fost una din temele ridicate de partea română în cadrul lucrărilor Comisiei Inter-guvernamentale. Cele două părţi au stabilit un grup de lucru pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale. În acest format, se va face o analiză a barierelor aplicate exporturilor României către China, cu obiectivul de a depăşi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, în 2019”, au menţionat reprezentanţii MMACA.

Valoarea totală a schimburilor comerciale între România şi Republica Populară Chineză a depăşit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale acestui an, din care 604,02 milioane de dolari exporturi româneşti pe piaţa chineză, o creştere cu 14,81% faţă de perioada similară a anul precedent, şi 3,43 miliarde de dolari de importuri din China, o creştere cu 26,31%.

Principalele domenii abordate de cei doi domnitari au fost energie, infrastructură, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, tehnologiile avansate, protecţia mediului şi turismul. În plus, consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii şi exportul românesc de produse agro-alimentare pe piaţa chineză au fost subiectele evidenţiate în discuţiile dintre demnitari.

„Am transmis că economia românească are potenţialul de a susţine o creştere accelerată a exporturilor. De asemenea, am arătat că guvernul român, orientat spre business, a adoptat o serie de măsuri pentru crearea unui climat de afaceri prietenos, promovând tratamentul egal şi nediscriminatoriu al tuturor partenerilor economici, indiferent de provenienţa lor”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul pentru Afaceri şi Antreprenoriat l-a invitat pe oficialul chinez în România, pentru următoarea sesiune a Comisiei, care urmează a fi dublată şi de un forum economic, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor de stat şi private.

Cele două părţi au apreciat colaborarea economică în contextul iniţiativelor „Belt and Road” şi „Platforma de Conectivitate Uniunea Europeană - China”, drept un instrument pentru creşterea conectivităţii între Europa şi Asia, pe baza principiilor economiei de piaţă, transparenţei şi sustenabilităţii.

Vizita la Beijing are loc în perioada 1-4 noiembrie şi mai cuprinde discuţii cu oficiali ai Băncii Industriale şi Comerciale a Chinei (ICBC) şi ai unor mari companii, pentru promovarea proiectelor de tip Parteneriat Public-Privat. Joi a avut loc Reuniunea a V-a a Grupului de lucru pentru infrastructură româno-chinez, co-prezidată de Gabriela Voicilă, secretar de stat în MMACA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO