Eveniment

România vs. UE: peste 30% dintre români au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor. În Cehia, restanţierii sunt doar 5%

România vs. UE: peste 30% dintre români au întârzieri...

Autor: Adelina Mihai

09.09.2015, 08:30 728
Mai mult de o treime din gospodăriile din România (37,6%) au avut anul trecut probleme în ceea ce priveşte achitarea la timp a unor cheltuieli curente importante, cum ar fi cele de întreţinere, ratele la împrumuturi sau facturile la utilităţi, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Situaţia financiară „nesatisfăcătoare” a făcut ca mai mulţi români să aibă în 2014 restanţe repetate în achitarea cheltuielilor curente, având în vedere că în 2013 ponderea gospodăriilor din România aflate într-o astfel de situaţie era mai scăzută, de 31%.

„Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2014, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică şi abonamentul radio (53,6% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (53,3%) şi abonamentul telefonic (32,2%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (9,6%) şi chirie (1,5%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care plătesc chirie pentru locuinţă sau au de restituit împrumuturi”, se arată în publicaţia „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, lansată ieri de Institutul de Statistică.

O comparaţie cu situaţia din celelalte state europene arată că, la nivelul anului 2013 (acestea fiind cele mai recente date), România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea restanţierilor, după Grecia (unde 45% din gospodării nu-şi achită dările la timp), Bulgaria (36%) şi Cipru (34%). Cu o pondere a restanţierilor de 31% în 2013, România se află pe acelaşi nivel cu Croaţia, dar pe o poziţie net defavorabilă prin comparaţie cu Cehia (unde ponderea e doar de 5%), Germania (5%) sau Marea Britanie (4%).La nivelul Uniunii Europene, ponderea gospodăriilor „restanţiere” a fost de 12% în 2013, generată în mare parte de întârzierile la plata facturilor la utilităţi.

„După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 66,3%, proporţie mai mare faţă de celelate categorii de gospodării (în 2014 în România- n.red.). Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor monoparentale (64,5%) sau în cazul gospodăriilor cu 3 şi mai mulţi copii în întreţinere (53,8%)”, mai arată datele INS.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24