Eveniment

Romanii au platit 18 milioane de euro pentru sejururile de Paste si 1 Mai

Romanii au platit 18 milioane de euro pentru sejururile de Paste si 1 Mai
25.04.2008, 20:29 20

Aproape 95.000 de romani au cumparat pachete turistice pentru perioada sarbatorilor de Paste si 1 Mai, in statiuni din tara sau din strainatate, valoarea totala a cheltuielilor ridicandu-se la aproximativ 18,2 milioane de euro, potrivit Federatiei Patronatului din Turismul Romanesc (FPTR).
Astfel, 76.500 de turisti au ales sejururile in destinatii interne, de aproape patru ori mai multi decat cei care au optat pentru un Paste si un 1 Mai in alte tari.
Valoarea totala a pachetelor din statiunile locale se ridica la 39,5 mil. lei (11 mil. euro), in timp ce pretul mini-vacantelor in strainatate va totaliza 7,26 mil. euro.
"In turismul intern, cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 90%, dar si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ocupandu-se 70-80% din capacitatea totala de cazare", spun oficialii FPTR.
Aproximativ 20.000 de romani au cumparat sejururi la munte in perioada Pastelui, in timp ce agroturismul a fost solicitat de circa 18.000 de turisti, locurile din zonele cu traditie fiind ocupate integral. Pe litoral, vor fi prezenti in aceasta perioada peste 18.000 de turisti romani, in timp ce in restaurantele din Bucuresti si din marile orase vor lua masa de Paste circa 10.000 de persoane.
"Fata de anul trecut se constata o crestere de aproximativ 15% a numarului de turisti din perioada sarbatorilor de Pasti si 1 Mai, fara a pune la socoteala si turistii individuali care nu au apelat la turismul organizat sau vor pleca la rude. Numarul acestora nu poate fi estimat", apreciaza FPTR. Pretul mediu al unui sejur se ridica la 600 de lei in statiunile montane, 700 de lei in zona rurala, 500 de lei in Delta, 400 de lei pe litoral, in timp ce tariful pentru masa festiva este, in medie, de 120 de lei.
In ceea ce priveste ofertele externe, in acest an au aparut pe piata romaneasca noi destinatii, precum insulele grecesti Thassos si Zakinthos, dar si Portugalia, pe care reprezentantii industriei turistice o considera destinatia anului 2008.
In Grecia, pretul mediu al unui sejur de 5-7 zile este de 100-400 de euro, in Bulgaria, de 125 de euro, in Turcia, de 450 de euro, iar in Israel media ajunge la 800 de euro.
Unele destinatii, cum ar fi insulele grecesti, Cipru, Malta, Egipt si circuitele europene, desi mai scumpe, au o rata de crestere a cererii mai mare decat media. Alte destinatii inregistreaza insa scaderi, in aceasta categorie intrand Bulgaria si Italia.

Multi au ales Albena
Aproape 8.000 de turisti, majoritatea romani sunt asteptati in hotelurile din statiunea bulgara Albena in perioada pentru perioada sarbatorilor de Paste si 1 Mai, au anuntat oficialii statiunii, citati de agentia de presa bulgara Novinite. Acestia au mentionat ca circa 2.000 de romani vor sosi in statiunea bulgara inca de astazi. Acestora li se vor adauga alti 500 de turisti bulgari care isi vor petrece sarbatorile pascale in statiunea de pe malul Marii Negre. Reprezentantii statiunii spun ca au pregatit un program special care include si participarea la slujba invierii in bisericile din Balcic si Varna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO