Eveniment

Romanii cred ca economia trece printr-o pasa mai proasta, dar isi va reveni repede

29.01.2009, 18:43 49

Aproape o treime (32%) dintre romani au declarat ca sunt ingrijorati de pierderea locului de munca, potrivit studiului realizat la nivelul lunii noiembrie in 18 tari.

In acelasi timp, un sfert dintre romani nu au nicio temere legata de situatia actuala a economiei, iar un roman din zece se teme de posibilitatea de a fi nevoit sa renunte la vacantele scumpe sau alte activitati de lux. Sapte din zece romani se tem de incapacitatea de a plati ipoteca sau chiria si de a-si pierde banii investiti. Cea mai mica grija a romanilor este aceea de a a nu fi capabili sa plateasca polita de asigurare pentru pensie.
Doar 43% dintre respondenti au cheltuit in ultimele 6 luni mai putin decat erau obisnuiti. Pe primul loc in topul produselor la care romanii au renuntat sau ar renunta au fost dispozitivele de ultima generatie (20% din respondenti), urmate de electrocasnice (17%).
Doar 12% dintre romani au renuntat sau ar renunta la produse ale firmelor consacrate in favoarea altora mai ieftine.
Romanii se afla sub media globala in ceea ce priveste intentia de a cumpara marci mai ieftine, intrucat cel putin opt din zece respondenti intentioneaza sa foloseasca aceleasi marci pentru toate categoriile de produse cercetate, depasind cu circa 20% media globala.
Asfel, doar 5% dintre romani au cumparat marci mai ieftine de produse lactate (lapte, iaurt, unt, branza), comparativ cu media globala de 18%. Situatia este asemanatoare si pentru bauturile racoritoare, unde 7% dintre romani au cumparat marci mai ieftine, fata de scorul global de 17%, iar 83% dintre romani intentioneaza sa cumpere aceleasi marci pe viitor, in timp ce media pe intregul esantion studiat este de 65%.
Si detergentii si produsele de curatat inregistreaza cam aceleasi scoruri, doar 5% dintre respondentii romani au cumparat marci mai ieftine, comparativ cu 20% media inregistrata pe total esantion si doar 6% planuiesc sa faca acest lucru, comparativ cu 11% media globala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO