Eveniment

Romanii cred in existenta Iadului, dar acest lucru nu-i ajuta sa castige mai mult

06.08.2004, 00:00 28

Economistii Bancii Centrale din Statele Unite, Fed, au realizat un studiu care a relevat faptul ca veniturile populatiei sunt direct proportionale cu credinta oamenilor in iad. In ceea ce-i priveste pe romani, acestia se numara printre persoanele care se tem de iad, dar castiga mai putini bani.
Studiul, intitulat "Teama de iad ar putea incinge economia", analizeaza 35 de tari ale lumii si descopera ca o teama benefica de pedepsele divine ajuta la diminuarea coruptiei si sustine economia. "In tarile in care un mare procentaj al populatiei crede in existenta iadului, acolo exista mai putina coruptie si un nivel de trai mai ridicat", informeaza raportul citat de Moscow Times.
Conform studiului, 60% din rusi cred in iad, acest lucru contribuind la venitul anual de 7.100 $ / persoana. In schimb, 71% din americani cred in existenta iadului. In medie, cetateanul american castiga 34.320 $. Din populatia catolica a Poloniei, 54% crede in iad, pozitionandu-se, astfel in clasament pe locul trei, dupa SUA.
Dintre tarile foste comuniste, Polonia are cea mai credincioasa si cea mai bogata populatie. Unul din zece bulgari crede in existenta iadului,  bulgarii castigand mai putin decat au castigat rusii anul trecut. Doar 10%  din bielorusi si letonieni se tem de iad, dar ambele tari inregistreaza venituri medii mai mari decat ale rusilor. In Nigeria, utimul clasat pe lista cu un venit per capita de 850 $, procentajul celor ce se tem de iad este de 51%.
Autorii, Kevin Kliesen si Frank Schmid, afirma ca factorii economici traditionali precum tehnologia, drepturile de proprietate si educatia sunt importante pentru cresterea pe termen lung. Dar, ei spun ca: "Unii economisti cred ca nu au mers prea departe. In schimb, multi cercetatori si-au indreptat atentia catre factorii noneconomici, ca de exemplu religia."  
Daca teama de iad chiar da o mana de ajutor economiei pe termen lung, atunci exista si multe exceptii de la regula. Turcia conduce detasat in clasamentul tarilor care se tem de existenta iadului, dar inregistreza un venit pe cap de locuitor mai scazut decat Rusia. In unele economii europene avansate, ca Germania si Olanda, foarte putine se tem de iad.
Autoritatile bisercesti din Rusia au fost de acord ca damnarea eterna, sau macar teama de ea, este un lucru bun. "Credinta in existenta iadului ajuta nu doar economia pamanteana, ci si pe cea divina- adica intelegerea intregii naturi umane" a spus Arhimandritul Zacchaeus, vicar al Bisericii St. Catherine The Great Martyr si reprezentant al Bisericii Ortodoxe din America la Patriarhatul Moscovei. "Stim ca aceasta credinta in existenta iadului este reala, insa atata timp cat aceasta teama de iad te ajuta sa nu fii corupt, cred ca dragostea pentru Dumnezeu te va ajuta mai mult sa nu fi corupt", a adaugat el.
Mark, episcopul din Yegoryevsk, un purtator de cuvant al Patriarhiei Moscovei, a declarat ca imbunatatirea climatului de afaceri este o sarcina a bisericii. "Pentru noi aceasta sarcina este foarte importanta." a declarat el." Incercam sa facem tot ce ne sta in putinta." Altii au declarat ca sprijinirea societatii civile este benefica pentru economie, si ca acele institutii religioase sunt un element al ecuatiei.
Unii economisti au sustinut ca aceasta teama de iad ar relansa economia Rusiei. "S-a dovedit de-a lungul timpului, ca tarile corupte sau dictaturile pot sta bine din punct de vedere economic" a declarat Peter Westin, director economic la Aton brokerage. Aceasta tara a dus-o foarte bine in ultimii ani. Coruptia se poate sa fi scazut, dar este inca raspandita.
Efortul economistilor Rezervei Federale este cel mai recent dintr-un mare numar de cercetari despre efectul religiei asupra economiei. Max Weber, fondatorul sociologiei moderne, a argumentat in" Etica Protestanta si Spiritul Capitalismului" ca tarile protestante tind sa fie mai bogate decat tarile catolice deoarece protestantii privesc mai bine acumularea de averi personale.   In Uniunea Sovietica, autoritatile comuniste au incercat din greu sa eradicheze religia, dar au esuat.
In primavara aceasta, Luigi Zengales, profesor la Universitatea de business din Chicago a analizat sondajele de opinie realizate in intreaga lume si a concluzionat: "Religiile crestine sunt mai pozitive in asociatie cu atitudinile care duc la cresteri economice, in timp ce Islamul este asociat in mod negativ".
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO