Eveniment

Romanii merg la medic cu sutele si iau cu asalt farmaciile

Romanii merg la medic cu sutele si iau cu asalt farmaciile

Foto: Silviu Matei

03.11.2009, 23:35 44

"Nu mai avem masti. In jumatate de ora am vandut tot stocul de50 de masti. Persoanele care au cumparat de la noi ne-au spus ca aucautat si in alte farmacii care epuizasera stocul. Oamenii aucumparat si vaccin impotriva gripei de sezon. Astazi am vandutultimele 20 de cutii si nu mai avem. Farmacia noastra a facutcomanda pentru inca 150 de masti care ar trebui sa vina intr-o zi,insa stiu ca sunt multe cereri si din partea altor farmacii, decicomanda ar putea intarzia", spune farmacista Adina B., carelucreaza intr-o farmacie din centrul capitalei.
Conform unor declaratii anterioare ale reprezentantilorMinisterului Sanatatii, vaccinul impotriva gripei sezoniere nu areefect si asupra gripei AH1N1. "Trebuie sa facem ambele vaccinuridaca vrem sa ne protejam. Chiar daca facem vaccin impotriva gripeide sezon, putem sa luam AH1N1", declara in urma cu cateva zilefostul secretar de stat Adrian Streinu-Cercel.
O masca impotriva transmiterii virusului gripei AH1N1 se vinde infarmacii cu un pret cuprins intre 0,9 si 4 lei. Mastile protejeazaatat persoana care o poarta, cat si persoanele cu care acesteaintra in contact. Potrivit prof. univ. dr. Molnar Geza,presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, citat de Gandul,aceste masti ofera protectie intre 40% si 80%, in functie de tipullor.
"M-a ingrijorat numarul mare de cazuri de gripa AH1N1 anuntate inultimele doua zile, in special in capitala si faptul ca merg infiecare zi cu metroul unde este aglomeratie si exista posibilitatecrescuta de a contacta virusul. Am fost la trei farmacii dindorinta de a achizitiona o masca de protectie si nu am reusit sacumpar, deoarece stocurile erau epuizate", spune Vlad A., studentla ASE din Bucuresti.

Romanii prefera medicamentele ieftine
Farmacistii spun ca singurele medicamente pe care le pot recomandapreventiv sunt vitamina C sau produsele pe baza de echinaceea(planta care ajuta la intarirea sistemului imunitar - n.r.)."Oamenii in general sunt informati despre gripa AH1N1, stiu ca estediferita de gripa obisnuita. Vin in farmacie, intreaba ce ar putealua preventiv, insa foarte putini cumpara si in general se uita laproduse ieftine, pentru ca nu au bani. Cea mai vanduta in acestsens este vitamina C sau produsele pe baza de echinaceea care suntrecomandate preventiv in cazul oricarei raceli sau gripe", maispune Adina B.
In ceea ce priveste tratarea gripei AH1N1, farmaciile nu au inprezent pe rafturi niciun medicament sau vaccin. MedicamentulTamiflu utilizat in tratarea gripei AH1N1 a fost retras de pe piatain primavara, odata cu depistarea primelor cazuri in Romania, sieste administrat doar prin intermediul spitalelor. O cutie de zecepastile de Tamiflu costa la raft in jur de 70 de lei. Nici vaccinulimpotriva gripei AH1N1 care urmeaza sa fie produs de InstitutulCantacuzino sub numele de Antigrip nu va fi disponibil in farmacii.Ministerul Sanatatii a anuntat ca va incepe campania de vaccinareimpotriva gripei AH1N1 la sfarsitul lunii noiembrie, intr-o primaetapa fiind disponibile 1,3 milioane de doze de vaccin.

Primii vaccinati in Iasi si Bucuresti
Va fi vaccinat personalul medico-sanitar, elevii si studentii dincele doua mari focare: Iasi si Bucuresti, precum si personalulangajat in cadrul politiei de frontiera de la granita cu Ucraina silocuitorii satelor din zona. Peste 50.000 de doze de vaccin vor firepartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timisoara,Targu Mures, Constanta si Brasov.
Una dintre cele mai recente masuri de stopare a raspandiriivirusului a vizat scolile din Capitala, astfel ca la intrarea inclase se va face dezinfectarea copiilor pe maini si "evaluarea prinprivire" a starii lor de sanatate.
"Dezinfectarea se face de catre asistenta sau medicul din cabinetulscolar cu substante achizitionate de catre AdministratiaSpitalelor", a spus Marius Savu, directorul AdministratieiSpitalelor si Serviciilor Medicale (ASSM). El a precizat ca masurase va derula timp de trei saptamani pana in momentul in carevaccinul va fi gata. In cazul in care intr-o clasa se descopera uncaz, se suspenda activitatea clasei timp de 48 de ore. Daca apartrei cazuri in clase diferite se ia o masura similara pentruintreaga scoala.

Aproape 600 de imbolnaviri
Numarul persoanelor infectate cu virusul AH1N1 se apropie de 600,majoritatea cazurilor depistate in ultimele 24 de ore provenind dinrandul scolilor.
Coridorul ingust de la Institutul de Boli Infectioase Matei Balsdin Capitala care conduce la sala de consultatii a facut fata cugreu numarului mare de persoane care s-au prezentat in ultimelezile. Doar un medic pentru adulti si unul pentru copii ofereauconsultatii in prima parte a zilei. Cei mai multi s-au prezentat lamedic desi nu intruneau conditiile pentru a fi suspecti, testelefiind efectuate numai persoanelor care au intrat in contact cubolnavi si au simptome specifice.
"Am asteptat circa doua ore", spune Andreea, 27 de ani, dinBucuresti, care a mers la Matei Bals desi nu intrase in contact cuniciun bolnav de AH1N1. In cazul ei, medicul nu a facut testulpentru depistarea AH1N1, diagnosticul fiind de gripa sezoniera."Medicul nu facea fata, iar dupa consultatie mi-a spus ca treisferturi dintre cei prezenti nu sunt suspecti", a spusAndreea.
Testul pentru depistarea AH1N1 nu se face la cererea pacientului,ci doar la recomandarea medicului de la Matei Bals.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel,care anterior numirii in aceasta functie a fost manager alInstitutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", ademisionat dupa mai putin de o luna.

Se extinde rapid

  • O scoala din Timisoara a fost inchisa pentru sapte zile dupa ceau fost confirmate patru cazuri de imbolnavire cu gripa AH1N1 laelevi care au intrat in contact cu un psihopedagog venit din Angliasi infectat cu virusul gripal.
  • Sase elevi si doi profesori au fost infectati in ultimele 24 deore cu virusul gripei noi in localitatea doljeana Filiasi, numarulcazurilor de infectare in judetul Dolj ajungand la 17, dintre care15 provin de la focarul din Filiasi si doua din Craiova.
  • Circa 317 persoane au murit in Uniunea Europeana si tarilemembre ale EFTA (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) din cauzagripei AH1N1, potrivit statisticilor Centrului European pentruControlul si Prevenirea Bolilor (ECDC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO