Eveniment

Românii nu au nevoie de semnătură electronică pentru a se înscrie în platforma de vaccinare

Românii nu au nevoie de semnătură electronică pentru...

Autor: Petru Mazilu

29.12.2020, 19:34 821

STS anunţă că persoanele care sunt incluse în etapa a treia a vaccinării se pot înscrie pe platforma electronică fără a avea semnătură electronică. Aceasta este solicitată doar în cazul persoanelor din primele două etape care se realizează prin intermediul instituţiilor.

Reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au făcut precizări după ce în spaţiul public au apărut informaţii eronate privind obligativitatea deţinerii unui certificat de semnătură electronică de către cetăţeni pentru înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19.

Biroul de Presă al STS anunţă că semnătura este necesară doar persoanelor aflate în primele două etape ale campaniei de vaccinare.

„Cetăţenii care fac parte din etapa 3 (Populaţia generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiţionaţi de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populaţia generală atât înscrierea în platformă, cât şi vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite. Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2, care constituie persoane juridice şi sunt programaţi centralizat de către responsabilii desemnaţi de la nivelul fiecărei instituţii eligibile. Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparţin unei instituţii publice sau private, care face parte din categoria populaţională care poate beneficia de vaccinare”, au explicat reprezentanţii STS.

Potrivit strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în prezent, programările şi vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru prima etapă care include persoanele din domeniile sănătăţii şi social – sistem public şi privat.

Pentru etapa a treia, înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetăţenii îşi pot crea un cont în platformă, însă opţiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare, precizează STS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO