Eveniment

Românii vor să meargă până la capăt. A treia seară consecutivă de proteste peste tot în ţară. 17.000 de oameni deja s-au adunat în Piaţa Universităţii şi strigă: "România, trezeşte-te!" sau "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "Uniţi, prigoniţi, neclintiţi. Românii din peluze"

05.11.2015, 18:24 1211

UPDATE 22:00 17.000 de oameni protestează în Bucureşti şi în ţară 

UPDATE: 9.000 de manifestanţi în Bucureşti, 15.000 protestează în restul ţării

UPDATE 20:30: 7.000 de protestatanţi au blocat Bulevardul Elisabeta şi Piaţa Universităţii. Oamenii strigă: "Alegeri curate, nu anticipate!", "Fără politică" 

UPDATE 19:42Peste 5.000 de oameni se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii, unde bulveradul Nicolae Bălceascu este blocat, oamenii scandând ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”.

Manifestanţii, care blochează tot bulevardul, scandează "Nu daţi afara tinerii din ţară!", ”Hoţii” şi ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”, ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”.

Oamenii au cântat Imnul naţional, agită steaguri şi suflă în vuvuzele.

Spre deosebire de zilele precedente, când la manifestaţie au fost în majoritate tineri, acum tinerii sunt în număr mai mic, iar în piaţă sunt grupuri dispersate şi neomogene, reprezentanţi ai unor diverse asociaţii, precum revoluţionarul Dumitru Dincă. Manifestanţii au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului şi până la monarhie sau majorări salariele, însă tema centrală rămâne ”Colectiv”.

Unul dintre grupurile de manifestanţi a venit cu un banner uriaş pe care scria ”Jos Iohannis”, scandând acest slogan pentru scurt timp. Printre protestari se află şi reprezentanţi ai grupului Anonymous, cu celebrele măşti albe, care spun că susţin pacea mondială.

De asemenea, în mulţime sunt împărţite coli format A 4, în culorile roşu, galben şi albastru, pe care srcie ”Jos mafia politică, viitorul României, meritocraţia, profesionalism, moralitate, patriotism.

Aceasta este cea de-a treia zi de proteste în Capitală, dar şi în mai multe oraşe.

UPDATE 7:30: 5.000 de persoane scandează diferite mesaje în centrul Capitalei. 

UPDATE 19:20: În Piaţa Universităţii se află peste 4.000 de oameni, iar numărul lor continuă să crească.

UPDATE 18:50: Peste 3.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii. La Constanţa se află peste 400 de persoane. Oamenii cer demisia Parlamentului şi strigă: "Eroii în halate, nu şpăgari cu cravate!"

UPDATE 18:30:  Manifestanţii din Piaţa Universităţii care s-au adunat, joi seară, începând cu ora 18.00, au blocat bulevardul Magheru, iar numărul acestora creşte, la ora transmiterii acestei ştiri în zonă fiind aproximativ 800 de persoane.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii s-au adunat aproximativ 200 de persoane, atât în zona fântânii, cât şi vizavi, la Teatrul Naţional, circulaţia nefiind blocată. Numărul protestatarilor este în creştere.

Noile proteste au fost anunţate tot pe Facebook, pentru joi seară, pentru a treia zi la rând, după ce revolta din stradă, generată de tragedia din Clubul Colectiv, a dus la demisia Guvernului Victor Ponta, manifestanţii vrând acum schimbarea clasei politice.

Noi proteste urmează să înceapă şi în alte oraşe: Cluj-Napoca, unde vor avea loc două mitinguri, de la ora 19.00, Constanţa, de la ora 18.30, Galaţi, începând cu ora 19.00, Iaşi, începând cu ora 19.00. La Ploieşti, sunt anunţate proteste începând cu ora 18.30, la Sibiu - de la ora 19.00, în timp ce la Timişoara, Piteşti şi Suceava oamenii se strâng începând cu ora 18.00.

Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor dinCclubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Mesajul de pe Facebook pentru chemarea oamenilor în stradă era: "Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!".

În urma protestelor, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ulterior, şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunţa că demisionează din funcţie, spunând că-şi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.

În acest context, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, miercuri, în Piaţa Universităţii, în număr şi mai mare - 30.000 -, ei manifestând, timp de aproape şase ore, împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.

Manifestări similare au fost organizate în mai multe oraşe din ţară, la care au participat zeci de mii de oameni.

În urma acestor proteste, printre manifestanţi s-a conturat ideea creării unui partid nou, format din "oameni tineri şi corecţi", care să primească numele "Colectiv".

"Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupţi si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securişti sau politologi, oameni noi, tineri, corecţi!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democraţiei! Dar trebuie să ne implicăm, să ne adunăm, avem nevoie de unitate între noi, de SOLIDARITATE!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentaţi, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!", a scris Cătălin Albu pe pagina de Facebook care a iniţiat apelul pentru organizarea protestelor din aceste zile.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi dimineaţă, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre", a spus preşedintele.

Ca reacţie la anunţul lui Iohannis, oamenii s-au mobilizat pe paginile de Facebook şi au demarat sondaje despre cine ar trebui să-i reprezinte la consultările de la Cotroceni.

Dintre zecile de nume vehiculate, cele mai multe aprecieri le-au primit Tudor Chirilă, Moise Guran şi Adrian Despot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO