Eveniment

Romarm şi americanii de la Raytheon promit că vor fabrica rachete la Ploieşti. Vasile Dîncu, ministrul apărării naţionale: „Războiul din vecinătate ne-a făcut să înţelegem şi noi că pacea nu este eternă.”

Romarm şi americanii de la Raytheon promit că vor...

Autor: Ramona Cornea

05.05.2022, 00:06 565

Compania Naţională Romarm, Electromecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense au semnat, miercuri, un memorandum prin care se angajează că vor fabrica rachete interceptoare SkyCeptor în România. 

„Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a spus Florin Spătaru, ministrul economiei, în cadrul conferinţei de semnare a memorandumului. 

Spătaru a adăugat că mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Despre utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, ministrul economiei a spus că nu putem să discutăm pentru că un astfel de proces de producţie va fi unul de durată.

Vasile Dîncu, ministrul apărării naţionale, a subliniat că România poate fi şi un exportator de rachete SkyCeptor şi să aducă bani astfel în bugetul naţional. 

„Se spune că războaiele au şi puţine efecte pozitive, acelea că accelerează istoria. A trecut mult timp de când România era un important producător pentru piaţa noastră, a Estului cel puţin sau pentru lumea ţărilor în curs de dezvoltare, eram un furnizor important de tehnică militară. Cred că putem să redevenim unul din cei mai importanţi furnizori din zonă, putem să şi fim un important exportator şi să aducem economiei naţionale şi României bani din acest business”, a detaliat Dîncu. 

În plus, războiul din Ucraina a reamintit statelor că pacea poate fi întreruptă şi că apărarea naţională este importantă pentru fiecare ţară. 

”Războiul din vecinătate ne-a făcut să înţelegem şi noi că pacea nu este eternă, că progresul nu este continuu şi apărarea naţională este foarte importantă pentru fiecare ţară şi trebuie să şi-o gestioneze prin alianţe, dar şi prin propria producţie de mijloace de apărare”, a completat ministrul apărării naţionale.  

Wesley Kremer, preşedintele companiei Raytheon, a explicat că SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Air&Missiles Defense.  

Compania Naţională Romarm a avut o cifră de afaceri de aproape 139,2 mil. lei în anul 2020, în creştere cu circa 50% faţă de anul precedent, conform ultimelor date disponibile la Ministerul de Finanţe. În 2020, compania avea 70 de angajaţi. Electromecanica Ploieşti a avut afaceri de puţin peste 41 mil.lei în 2020, în creştere cu 0,1% faţă de 2019 şi un număr mediu de 383 de angajaţi, conform datelor publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO