Eveniment

RomTelecom a facut un profit de 213 milioane de euro la noua luni

30.11.2005, 19:22 15

Valoarea profitului este de aproape patru ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Oficialii companiei au anuntat ca, in primele noua luni ale anului, veniturile operationale au urcat cu 11,7%, pana la 690,7 milioane de euro.

Unul din principalele motive ale rezultatelor in crestere este scoaterea din balanta financiara a rezultatelor fostei divizii de telefonie mobila a RomTelecom, CosmoRom, si a datoriilor acumulate de aceasta, conform oficialilor grupului elen OTE, companie care controleaza 54,1% din RomTelecom.

In iulie anul acesta, CosmoRom a fost preluata in proportie de 70% de CosmOte, divizia de telefonie mobila a OTE. Incepand cu trimestrul trei, rezultatele CosmoRom (devenit intre timp Cosmote Romania) au inceput sa fie consolidate in cele ale OTE.

In trimestrul al treilea al anului, RomTelecom a inregistrat venituri de 232,6 milioane de euro, in crestere cu 6,9% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net in perioada iulie-septembrie a fost de 109,2 milioane de euro, o crestere de 198% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Conform OTE, majorarea veniturilor in trimestrul trei a fost determinata de evolutia pozitiva a interconectarilor, a liniilor inchiriate si a serviciilor de date.

In perioada mentionata, cea mai mare pondere in venituri au avut-o serviciile de telefonie nationala, care au contribuit cu 475,2 milioane de euro, urmate de convorbirile internationale - 109 milioane de euro, in timp ce telefonia mobila a avut un aport de 2,9 milioane de euro. Alte venituri au reprezentat 103,6 milioane de euro.

Numarul de angajati raportat de RomTelecom s-a redus la sfarsitul celui de-al treilea trimestru cu 20,1% fata de perioada similara a anului trecut, la 14.720 de salariati.

La sfarsitul lunii septembrie, RomTelecom avea active in valoare de 2,1 mld. euro, iar capitalul social se ridica la 1,5 mld. euro.

Datoriile totale ale companiei depaseau la finele lunii septembrie 647 mil. euro. Din acestea, datoriile pe termen lung se plasau la peste 434 mil. euro, din care imprumuturile reprezentau 109,1 mil. euro, in timp ce datoriile curente depaseau 211 mil. euro.

"Cosmote Romania se afla in prin proces de reformare si extindere a retelei de telefonie si va fi relansat in luna decembrie", au spus oficialii OTE. Conform unor surse din piata, operatorul va fi relansat pe data de 6 decembrie. "Compania se va concentra pe calitatea retelei, oferta de produse, distributie si pe oferirea unui pret competitiv care va atrage o gama larga de clienti. Dezvoltarea rapida a pietei de telefonie mobila din Romania, alaturi de avansul economic al tarii ofera un potential deosebit de dezvoltare", au mai spus reprezentantii grupului elen.

In intervalul iulie-septembrie, OTE a inregistrat o pierdere neta de 541 de milioane de euro, in timp ce pierderea neta aferenta primelor noua luni a fost de 331,2 milioane de euro.

"Perioada pentru inregistrarea celor care doresc sa iasa la pensie inainte de termen s-a finalizat, si mai mult de o treime din angajati vor parasi compania in urmatoarele 12 luni. Rezultatele din al treilea trimestru reflecta cheltuielile pe care estimam ca le vom suporta", a declarat Panagis Vourloumis, presedintele si director executiv al grupului elen.

Potrivit comunicatului companiei, costurile generate de implementarea programului de pensionare au atins in primele noua luni aproape un miliard de euro.

Veniturile OTE din al treilea trimestru au urcat cu 3%, la 1,4 miliarde de euro, iar cele aferente primelor noua luni au cunoscut un avans de 4,5%, la peste patru miliarde de euro. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO