Eveniment

Cine este Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Donald Trump la Republicani, care are toate şansele să fie desemnat din partea partidului în cursa pentru preşedinţia SUA. Deja înroşeşte statele rând pe rând la alegerile de la jumătatea mandatului

Cine este Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui...

Autor: Daniel Belu

13.11.2022, 09:17 1978

Ronald Dion DeSantis (nascut pe 14 septembrie 1978, Jacksonville, Florida, S.U.A) este cel mai mare dintre cei doi copii ai lui Karen DeSantis şi Ronald Daniel DeSantis. Încă de la o vârstă fragedă, Ron DeSantis a fost un jucător de baseball remarcabil, câştigând distincţii atât ca jucător de baza a treia, cât şi ca aruncător. În 1991, a ajutat echipa din Dunedin (Florida) să se califice la Little League World Series, deşi a pierdut în sferturile de finală. DeSantis a continuat să joace baseball când a urmat cursurile Universităţii Yale, unde a fost căpitanul echipei universitare.

După ce a absolvit în 2001 cu o diplomă în istorie, DeSantis a lucrat pentru scurt timp ca profesor la o şcoală pregătitoare înainte de a studia dreptul la Universitatea Harvard. În timpul celui de-al doilea an la Harvard, a fost numit ofiţer în Marina SUA şi a fost repartizat în corpul juridic al acesteia, Corpul Judecătorilor Avocaţi Generali (JAG). Serviciul său ca ofiţer JAG a inclus lucrul cu deţinuţii din Guantanamo Bay, precum şi o misiune de consilier juridic pentru echipa de elită a US Navy Seals desfăşurată în Irak. DeSantis a fost eliberat din armată în 2010, deşi continuă să servească în rezerva US Navy. Tot în această perioadă a cunoscut-o pe soţia sa, Casey, reporter de ştiri la televiziunea locală şi supravieţuitoare a cancerului, care a ajutat la strângerea de fonduri în urma uraganului Ian din 2022. Cuplul are trei copii.

Ulterior, New Yorker a descris cuplul şi copiii lor ca fiind “gata pentru o broşură de campanie” şi a citat un coleg al lui DeSantis care a spus că “arată de parcă ar fi din distribuţia centrală”.

După ce şi-a încheiat serviciul activ, DeSantis a devenit procuror federal. Apoi, în 2012, a intrat în cursa pentru un loc în cel de-al şaselea district electoral din Florida, unul dintre cele mai conservatoare din stat.

În timpul acestei incursiuni iniţiale în politica din Florida, dl DeSantis a făcut campanie în mare parte pe o platformă de “guvernare mica”, taxe reduse precum şi o opoziţie pronunţată faţă de administraţia Obama. El a condamnat ceea ce a considerat a fi tendinţa guvernului de a interveni în “practic orice problemă, de la talia copiilor la temperatura Pământului”.

“Misiunea mea a fost în mare parte să-l opresc pe Barack Obama”, a amintit el într-un discurs ţinut în februarie la o conferinţă conservatoare din Texas. “Au fost lupte bune. Lupte importante”.

În 2018, după cinci ani petrecuţi la Capitoliu, unde a ajutat la fondarea “Freedom Caucus” al conservatorilor de dreapta, DeSantis şi-a anunţat intenţia de a candida la postul de guvernator, cu sprijinul deplin al preşedintelui de atunci, Donald Trump.

Influenţa dlui Trump asupra campaniei lui DeSantis a fost rapidă şi foarte clară.

Într-un spot memorabil din campanie, dl DeSantis este văzut spunându-i unuia dintre copiii săi să “construiască zidul” în timp ce se joacă cu blocuri, învăţându-l pe altul să citească cu un semn “Make America Great Again” şi citindu-i fiului său Mason. “Apoi, domnul Trump a spus “eşti concediat!”, îmi place acea parte”, spune el.

Ulterior, New Yorker l-a citat pe Kevin Cate, un consultant media al adversarului lui DeSantis, care a declarat că spotul de 30 de secunde a fost “cea mai proastă şi mai eficientă reclamă din istoria Floridei”.

El a depus jurământul în calitate de guvernator în ianuarie 2019.

Prima provocare majoră a dlui DeSantis în calitate de guvernator a venit în 2020, pe fondul pandemiei Covid-19. Până în aprilie, el a ordonat închiderea statului, a înfiinţat sute de centre de testare şi a comandat milioane de măşti, despre care a spus public că “ar putea, potenţial, să prevină infecţiile pentru cei mai vulnerabili”.

Cu toate acestea, până în aprilie 2020, DeSantis a început să ridice restricţiile impuse de stat, iar în iulie, în ciuda creşterii galopante a numărului de cazuri şi a criticilor, a ordonat redeschiderea şcolilor.

“Covid-ul este cu adevărat locul unde şi-a făcut un nume, fiind cineva care era un fel de a contrazice înţelepciunea naţională la acel moment”, a declarat pentru BBC Sarah Longwell, strateg republican şi fondator al Republican Voters Against Trump. “Sunt mulţi oameni în stat care i-au apreciat poziţia”.

În acelaşi timp, el a fost televizat la nivel naţional la Fox News, prin intermediul căruia l-a luat la ţintă pe preşedintele Joe Biden după ce acesta a depus jurământul la Casa Albă în ianuarie 2021.

“Contrastul dintre un preşedinte docil, cvasi-senil, care trebuie să pună echipa de presă să îi cureţe comentariile după fiecare dată când deschide gura, faţă de cineva ca mine, care este acolo, eu sunt foarte direct”, a spus el într-o apariţie televizată din martie. “Spun ceea ce vreau să spun. Vorbesc serios ceea ce spun. Eu conduc şi fac lucrurile să fie făcute”.

Lucrurile pe care le-a “făcut” de atunci l-au propulsat în poziţia de una dintre cele mai cunoscute figuri republicane din ţară. În martie 2022, de exemplu, a semnat un proiect de lege pe care activiştii l-au numit “Don't Say Gay”, care interzicea discuţiile despre orientarea sexuală sau identitatea de gen în şcolile primare.

De asemenea, în 2022, el a înfiinţat un “Birou pentru infracţiuni electorale şi Securitate” pentru a cerceta presupusele infracţiuni legate de vot. Unele persoane cu condamnări penale anterioare au fost arestate pentru presupuse fraude electorale, dar şi-au exprimat confuzia, spunând că li s-a spus că sunt eligibile pentru a vota şi că li s-au trimis carduri de înregistrare de către oficialii locali.

După ce Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituţional la avort, DeSantis a declarat că “rugăciunile a milioane de oameni” au fost ascultate. De atunci, el a fost mai puţin vocal pe această temă, ceea ce unii au speculat că este un calcul politic menit să echilibreze presiunea exercitată de elementele conservatoare din Partidul Republican cu opiniile alegătorilor din Florida, dintre care majoritatea sunt pro-alegere.

O lege semnată de guvernator, care interzicea avorturile după 15 săptămâni, a atras contestaţii legale, iar acum este în curs de soluţionare la Curtea Supremă a statului.

Criticii l-au acuzat recent pe DeSantis de “utilizarea migranţilor ca armă” ca parte a unei cascadorii politice, când a aranjat ca un grup de solicitanţi de azil, în majoritate venezueleni, să fie transportat din Texas la Martha's Vineyard, o enclavă liberală din Massachusetts.

“Aceasta a fost din nou o inserţie proactivă a sa într-un război cultural”, a spus Heye. “Este dispus să joace rolul de războinic cultural şef”.

Longwell a declarat că luptele lui DeSantis cu mass-media în jurul politicilor sale mai controversate ar putea fi, în cele din urmă, ceea ce îl propulsează spre celebritatea politică.

“Oamenii fac multă caz de cine îl urăşte Ron DeSantis, dar unul dintre cele mai mari atuuri ale sale este cine îl urăşte”, a spus ea. “Mass-media îl consideră îngrozitor, iar lui îi place asta. Acesta este un alt lucru pe care l-a învăţat de la Trump. Dacă indignezi presa, aceasta vorbeşte mult despre tine, iar asta îţi sporeşte identitatea numelui şi te ajută cu fanii”.

Până în prezent, DeSantis nu şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie în 2024. Cu toate acestea, se speculează că el ar putea fi principalul candidat republican în cazul în care Trump nu va candida din nou sau, eventual, chiar dacă o va face.

Unele sondaje de opinie îl arată pe DeSantis acum în faţa lui Trump în sondajele de opinie din Florida privind o potenţială confruntare în 2024 şi într-o cursă strânsă cu acesta la nivel naţional.

Chiar înainte de alegerile parţiale, potenţiala rivalitate a ieşit în evidenţă când Trump l-ar fi snobit pe DeSantis, neinvitându-l la un miting în Florida pentru senatorul Marco Rubio. Mitingul a avut loc în aceeaşi zi în care DeSantis avea programate mai multe evenimente de campanie.

La un eveniment separat din Pennsylvania, Trump s-a referit la el ca fiind “Ron De-Sanctimonious”, provocând reproşuri din partea conservatorilor, inclusiv a comentatorului politic Matt Walsh şi a fostului director de campanie al lui Mitch McConnell, Josh Holmes. Cu toate acestea, o zi mai târziu, Trump a recunoscut că DeSantis avea şanse să câştige, chiar dacă nu l-a susţinut în mod explicit.

Longwell, care conduce frecvent grupuri de discuţii cu alegătorii Trump 2020, a declarat că DeSantis este “de departe numele numărul unu care apare” atunci când participanţii sunt întrebaţi pe cine ar dori să vadă candidând dacă Trump nu ar fi în cursă.

Deşi ea crede că acesta “se poziţionează” pentru această posibilitate în acest scenariu, “rămâne neclar” dacă ar fi capabil să îl învingă pe Trump la nominalizare.

“Nu sunt sigură că DeSantis are puterea sau capacitatea de a-l înfrunta pe Trump unu la unu”, a spus ea. “Sunt mulţi oameni care vorbesc despre el ca fiind viitorul Partidului Republican. Dar este prea devreme pentru a prezice asta, nu l-am văzut niciodată pe acest tip operând pe o scenă naţională”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO