Eveniment

Roubini: Doar deprecierea euro poate ajuta statele membre cu datorii foarte mari

Roubini: Doar deprecierea euro poate ajuta statele membre cu datorii foarte mari
26.05.2010, 12:35 29

Singura solutie de a ajuta statele membre care se confrunta cudatorii mari, precum Grecia sau Italia, este o depreciere a euro,alternativa fiind iesirea din uniunea monetara, a declarat miercurila Bucuresti Nouriel Roubini, economistul american care a reusit saprevada criza financiara.

"Probabil ca deprecierea euro va continua, si atunci vom avea oimbunatatire a competitivitatii in Uniunea Monetara Europeana",spune Roubini.

Alternativa iesirii din zona euro ar fi foarte dureroasa pentruaceste state, in timp ce realizarea de reforme structurale - caleacea mai buna, urmata de Germania in trecut - ar dura prea mult, maispune economistul.

"Nu prezis o destramare a Uniunii Monetare Europene, dar uniimembri slabi ar putea decide sa iasa, probabilitatea nu este 0%. Nueste calea pe care as alege-o, dar e de vazut care va fi dorintapolitica", spune Roubini. El subliniaza ca pe langa datoria mare sideficitele excesive, problema fundamentala a statelor perifericedin zona euro este pierderea de competitivitate in fata Eustului sia Asiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO