Eveniment

Rovinieta electronică va fi introdusă de mâine. Vedeţi aici tarifele şi ce păţesc şoferii fără dovadă

Rovinieta electronică va fi introdusă de mâine. Vedeţi aici tarifele şi ce păţesc şoferii fără dovadă
30.09.2010, 15:00 307

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale dinRomânia (CNADNR) introduce de la 1 octombrie rovinieta electronică,urmând ca şoferii fără documentele care atestă plata acesteia săachite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi1.210 euro, şi amenzi între 250 şi 4.500 lei, scrie Mediafax.

Rovinieta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, dela benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiilePoştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor RurieriRomâni, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şiPasaj. Pentru a achiziţiona rovinieta, conducătorul auto îicomunică operatorului, pe propria răspundere, numărul maşinii,tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iarsistemul generează, automat, toate datele de identificare, precumşi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. Dupăachitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă saufactură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipeape parbriz.

Plata este înregistrată automat în baza de date centrală CESTRIN(Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică) şi estepăstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fostachitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediulpunctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie întrafic, de către echipe de controlori.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare alvehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN, iar încazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date aDirecţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelorpentru identificarea contravenientului. Toate operaţiunile au loconline, în doar câteva secunde.

Tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar cele achiziţionatedeja îşi menţin valabilitatea până la data expirării.

Astfel, pentru autoturisme valoarea despăgubirii este de 28 deeuro, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone, 560de euro pentru camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şivehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axeşi 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şipatru axe.

Amenzile vor fi între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme,între 750 şi 1.200 pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şipoate merge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim12 tone şi patru axe. Citiţi mai mult despre rovinieta electronicăpe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO