Eveniment

Rusia a blocat complet Mariupolul şi-i lasă pe ucraineni să moară de foame

Războiul din Ucraina

Rusia a blocat complet Mariupolul şi-i lasă pe...

Autor: Iulian Anghel

22.04.2022, 00:07 1364

Vladimir Putin, dictatorul Rusiei, a ordonat încetarea atacului asupra combinatului Azovstal, din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, unde s-au retras ultimii apărători ucraineni. Însă a ordonat, de asemenea, o blocadă totală: „Nici musca să nu treacă!“. În subteranele combinanului s-au refugiat însă nu doar militari – în jur de 2.000 – ci şi cel puţin 1.000 de civili care nu au apă, nici mâncare, iar ruşii nu le oferă niciun coridor de salvare. Tactica este cea din Evul Mediu: ori te predai, ori mori de foame.

Ruşii susţin că au cucerit Mariupolul, oraş-cheie, care le-ar permite să facă o legătură terestră între Rusia şi peninsula Crimeea. Dar nu au mare succes să invadeze întreaga regiune Donbas pentru că rezistenţa ucrai­nenilor este surprinzător de aprigă pentru toţi cei care au crezut că Goliat îl va face praf pe David în două zile.

În vreme ce dovezile crimelor armatei Rusiei împotriva civililor ucraineni sunt din ce în ce mai numeroase, ambasada Rusiei în România susţine că războiul din Ucraina este „cea mai politicoasă operaţiune militară specială“. Parlamentele Estoniei şi Letoniei au votat însă că ceea ce fac ruşii în Ucraina înseamnă genocid.

Potrivit oficialilor ucraineni, cel puţin 1.000 de morţi civili se află în morgile din jurul Kievului – mulţi ar fi fost torturaţi înainte de a fi ucişi. De cealaltă parte, 21.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, răniţi sau capturaţi, suţine Statul Major al Armatei Ucrainei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO