Eveniment

Rusia ameninţă că va distruge sistemele Patriot. Expert german: Patriot nu poate doborî drone iraniene

Sursa Foto - Hepta /ABACA

Autor: Mihai Draghici

22.12.2022, 18:57 6362

Administraţia de la Moscova a reiterat, joi, că va distruge sistemele Patriot furnizate de Statele Unite Ucrainei imediat ce vor ajunge pe teritoriul ucrainean, iar un expert german în politici de securitate avertizează că noile sisteme antiaeriene americane nu pot doborî drone iraniene.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat joi că sistemele Patriot vor deveni ţinte ale armatei ruse imediat ce vor intra pe teritoriul Ucrainei. "Demilitarizarea Ucrainei încă este unul dintre obiectivele operaţiunii militare speciale", a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia Interfax şi de publicaţia germană Handelsblatt.

Furnizarea de sisteme Patriot "nu poate conduce la o soluţie rapidă, ci dimpotrivă. Iar aceste sisteme nu pot împiedica Federaţia Rusă să îşi atingă obiectivele operaţiunii militare speciale", a subliniat Peskov, citat de agenţia Reuters. Administraţia de la Moscova a avertizat în mai multe rânduri că noile tipuri de rachete hipersonice cu care este dotată armata rusă nu pot fi contracarate de niciun sistem antibalistic.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington, a condamnat vehement decizia preşedintelui Joseph Biden de a furniza sisteme antiaeriene şi antibalistice Ucrainei, acuzând Statele Unite că poartă un "război prin intermediari" împotriva Rusiei. "Din nefericire, prin furnizarea de armament, suferinţa poporului ucrainean va continua", a atras atenţia Antonov.

Expert german: Sistemele Patriot nu pot contracara dronele iraniene

Joachim Weber, expert în Politici privind riscurile de securitate, a afirmat joi că Ucraina ar avea nevoie de alte sisteme antiaeriene şi antibalistice, întrucât sistemele Patriot nu pot contracara dronele de fabricaţie iraniană utilizate de armate rusă în Ucraina. "Sistemele Patriot nu sunt eficiente împotriva dronelor din Iran", a argumentat Joachim Weber, citat de postul german NTV.

Preşedintele Joseph Biden a reafirmat miercuri seară, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru Ucraina în contextul "agresiunii" militare a Rusiei şi a confirmat furnizarea de asistenţa militară suplimentară, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot.

Moscova a avertizat în mai multe rânduri că vor fi "consecinţe" dacă Statele Unite furnizează Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip Patriot. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a afirmat săptămâna trecută că Statele Unite au devenit, "practic, parte în conflict", pe fondul informaţiilor privind intenţia de a trimite sisteme Patriot în Ucraina. Asistenţa militară masivă, inclusiv transferul de armament sofisticat, "ar însemna chiar o implicare mai largă în ostilităţi, cu personal militar, iar acest lucru ar putea genera posibile consecinţe", a declarat Maria Zaharova, potrivit agenţiei The Associated Press. Oficialul rus nu a specificat ce consecinţe ar putea apărea.

Fostul preşedinte şi prim-ministru rus Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate de la Moscova, a avertizat că, imediat ce sistemele Patriot vor intra pe teritoriul Ucrainei, "împreună cu personalul NATO, vor deveni o ţintă legitimă" pentru armata rusă. Kremlinul a confirmat că sistemele Patriot vor deveni o ţintă legitimă a armatei ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO