• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Eveniment

Rusia bombardează oraşele din estul Ucrainei în încercarea de a încercui forţele ucrainene

Rusia bombardează oraşele din estul Ucrainei în încercarea de a încercui forţele ucrainene

Autor: Laura Buciu

29.05.2022, 11:00 69

Forţele ruseşti şi-au intensificat sâmbătă asaltul asupra oraşului ucrainean Şievierodoneţk, după ce au afirmat că au capturat centrul feroviar din apropiere, Lyman, în timp ce Kievul şi-a intensificat apelurile pentru armament cu rază de acţiune mai lungă din partea Occidentului.

Forţele invadatoare par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk din Donbas, unul dintre cele mai modeste obiective de război pe care Kremlinul şi le-a stabilit după ce a renunţat la asaltul asupra Kievului în faţa rezistenţei ucrainene, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale şi forţele separatiste aliate deţin în prezent controlul deplin asupra oraşului Lyman, locul unde se află un nod de cale ferată la vest de râul Siverskyi Donets, în regiunea Doneţk, care se învecinează cu Luhansk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lyman continuă, a relatat site-ul ZN.ua, citat de Reuters.

Sievierodonetsk, situat la aproximativ 60 km de Lyman, pe malul estic al râului, şi cel mai mare oraş din Donbas încă deţinut de Ucraina, a fost supus unui asalt puternic din partea ruşilor.

„Sievierodonetsk se află sub un tir inamic constant”, a postat sâmbătă poliţia ucraineană pe reţelele de socializare.

Artileria rusă bombarda, de asemenea, drumul Lysychansk-Bakhmut, de care Rusia are nevoie pentru a încercui forţele ucrainene.

„Au existat distrugeri semnificative în Lysychansk”, a precizat poliţia.

Guvernatorul din Luhansk a declarat vineri că trupele ruseşti au intrat deja în Sievierodonetsk. Este posibil ca trupele ucrainene să fie nevoite să se retragă din oraş pentru a evita capturarea, a declarat guvernatorul Serhiy Gaidai. Nu era clar dacă acestea au început să se retragă sâmbătă.

Consilierul prezidenţial ucrainean, care este şi negociatorul de pace, Mykhailo Podolyak a repetat sâmbătă un apel pentru livrări de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acţiune fabricate în SUA. Oficiali americani au declarat pentru Reuters că astfel de sisteme sunt luate în considerare în mod activ, o decizie fiind posibilă în zilele următoare.

„Este greu să lupţi atunci când eşti atacat de la 70 de km distanţă şi nu ai cu ce să ripostezi. Ucraina poate întoarce Rusia în spatele Cortinei de Fier, dar avem nevoie de arme eficiente pentru asta”, a scris Podolyak pe Twitter.

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că trupele sale au respins opt asalturi în Doneţk şi Luhansk în ultimele 24 de ore.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în raportul său zilnic de informaţii că, dacă Rusia reuşeşte să preia controlul asupra acestor zone, Kremlinul ar considera probabil că este vorba de o „realizare politică substanţială”, pe care ar putea să o folosească pentru a-şi justifica invazia în faţa poporului rus.

Aproximativ 90% din clădirile din Sievierodonetsk au fost avariate, a declarat guvernatorul Gaidai, 14 clădiri înalte fiind distruse în ultimul bombardament. Câteva zeci de cadre medicale au rămas în Sievierodonetsk, dar au întâmpinat dificultăţi să ajungă la spitale din cauza bombardamentelor, a spus el. Reuters nu a putut verifica independent informaţiile.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că, deşi forţele ruseşti au început atacuri directe asupra zonelor construite din Sievierodonetsk, este posibil să se lupte pentru a cuceri teren în oraş.

Preşedintele Volodimor Zelenski a rămas încrezător în discursul său adresat vineri seara ucrainenilor.

„Dacă ocupanţii cred că Lyman şi Sievierodonetsk vor fi ale lor, se înşeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenski.

Într-un interviu televizat, Zelenski a declarat că, în opinia sa, Rusia va fi de acord cu discuţiile dacă Ucraina poate recuceri tot teritoriul pe care l-a pierdut de la începutul invaziei, la 24 februarie.

Cu toate acestea, Zelenski a exclus ideea de a folosi forţa pentru a recâştiga tot teritoriul pe care Ucraina l-a pierdut în favoarea Rusiei din 2014, care include şi Crimeea, anexată de Moscova în acel an.

„Nu cred că putem să ne reluăm tot teritoriul prin mijloace militare. Dacă decidem să mergem pe această cale, vom pierde sute de mii de oameni”, a spus el.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319