Eveniment

Rusia şi Arabia Saudită vor să forţeze creşterea producţiei de petrol, în ciuda opoziţiei iraniene: „Ne putem confrunta cu un deficit dacă nu luăm măsuri”

Rusia şi Arabia Saudită vor să forţeze creşterea...

Autor: Bianca Ciocotisan

20.06.2018, 14:39 147

Rusia şi Arabia Saudită vor să preseze Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC) să majorăreze producţia de petrol din luna iulie, în ciuda opoziţiei venite din partea mai multor membri ai grupului de producători, inclusiv a Iranului, relatează Reuters.

Presiunea venită din partea celor două puteri de pe piaţa petrolieră vine pentru a răspunde cererii tot mai mari şi pentru a acoperi întreruperile de aprovizionare din Venezuela şi Libia, anunţă Reuters.

„Cererea de petrol creşte de obicei într-un ritm abrupt în al treilea trimestru... ne putem confrunta cu un deficit dacă nu luăm măsuri. În opinia noastră, acest lucru ar putea duce la supraîncălzirea pieţei”, a declarat, miercuri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Alexander Novak a declarat că Rusia doreşte ca ţările aparţinătoare OPEC, dar şi cele care nu fac parte din organizaţie, să ridice producţia cu 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), eliminând efectiv reducerile de producţie existente de 1,8 milioane de barili pe zi, care au ajutat la reechilibrarea pieţei în ultimele 18 luni şi au ridicat preţurile la petrol la 75 de dolari/baril, de la 27 de dolari cât înregistra în 2016.

La începutul acestei săptămâni, membrii OPEC purtau discuţii cu privire la un acord care ar prevede creşterea producţiei de petrol pe parcursul următoarelor luni cu 300.000-600.000 de barili pe zi, relatează Bloomberg, citând surse anonime cu acces la discuţii.

Sursele citate de Bloomberg s-au declarat optimiste privind încheierea unui acord pe acest subiect, care ar urma să includă o creştere cel puţin modestă de producţie. Acordul ar urma să fie semnat la Viena, în cadrul întâlnirii membrilor OPEC.

Nu toţi membrii OPEC sunt, însă, de acord cu un astfel de scenariu. Iranul şi-a exprimat deja opoziţia cu privire la orice fel de creştere de producţie.

Nu sunt primele discuţii care au loc cu privire la acest subiect între marii producători de petrol, cel puţin la nivel bilateral. În urmă cu câteva zile, de exemplu, apăruseră informaţii potrivit cărora Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prinţul Moştenitor saudit Mohammed bin Salman se vor întâlni pentru a discuta despre modalităţile de creştere a producţiei.

De asemenea, potrivit unor surse anonime, citate tot de Bloomberg, săptămâna trecută, guvernul Statelor Unite ar fi cerut unui grup de producători de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, creşterea producţiei de petrol cu un milion de barili de petrol pe zi. Asta după ce, recent, tot pe fondul scăderii preţurilor, şi Rusia a crescut producţia, până la 11,1 milioane de barili de petrol pe zi.

Toate aceste evoluţii sunt în măsură să afecteze evoluţia preţului barilului de petrol. În momentul de faţă, preţul barilului de petrol Brent a trecut uşor de 74 de dolari (de la 73,4 de dolari), cu o tendinţă generală de creştere. Iar preţul barilului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut până la 64,8 dolari, în creştere faţă de azi dimineaţă, însă cu o tendinţă generală de scădere.

Statele membre OPEC se vor întâlni la Viena în intervalul 22-23 iunie. Din OPEC fac parte Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Iran, Gabon, Guineea Ecuatorială, Ecuador, Angola, Algeria, Venezuela, Emiratele Arabe Unite, Nigeria, Qatar şi Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO