Eveniment

Ruşii au atacat un pod important pentru exporturile de cereale din Ucraina

Ruşii au atacat un pod important pentru exporturile de...

Autor: Petru Mazilu

27.04.2022, 14:40 310

Rusia a lansat două atacuri cu rachete şi a avariat un pod strategic în regiunea ucraineană Odesa, au declarat miercuri reprezentanţii căilor ferate de stat. Evenimentul ar putea afecta planurile ucrainene de extindere a exporturilor prin porturile dunărene, anunţă Reuters.

Podul leagă Ucraina continentală de o parte din regiunea Odesa, în apropiere de gurile Dunării.

Podul peste estuarul Nistrului face parte din singura rută feroviară controlată în totalitate de Ucraina către porturile ucrainene de pe Dunăre, pe care Kievul o considera o rută promiţătoare pentru exporturi în situaţia în care porturile de la Marea Neagră sunt blocate.

Ucraina, un important producător agricol, obişnuia să îşi exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, dar de la invazia Rusiei din februarie a fost nevoită să exporte cu trenul prin graniţa sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.

Primul atac a avut loc marţi seară şi, în urma unei rachete, podul peste estuar a fost avariat, însă, potrivit oficialilor locali, acesta ar putea fi restabilit rapid.

A doua lovitură a avut loc miercuri dimineaţă, iar starea podului nu a fost încă raportată.

„Ramura feroviară a avut de suferit, desigur. Efectul este de minus 150 sau mai multe vagoane/containere cu metal şi cereale pe zi", a declarat, pentru Reuters, Roman Rusakov, reprezentantul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

El a precizat că ponderea încărcăturilor de cereale în totalul transporturilor de la Izmail nu este atât de mare şi că „nu vor exista schimbări semnificative".

Datele căilor ferate au arătat că aproximativ 1.000 de vagoane cu diverse încărcături la jumătatea lunii aprilie, inclusiv 238 de vagoane cu cereale, se aflau în staţia Izmail, principalul port ucrainean de pe Dunăre.

Oficialii ucraineni din domeniul agriculturii şi transporturilor au declarat că ţara încearcă să sporească capacitatea de export a porturilor fluviale de pe Dunăre, care permit transportarea cerealelor prin Dunăre către porturile româneşti de la Marea Neagră.

Reprezentanţii portului românesc Constanţa de la Marea Neagră a declarat săptămâna aceasta că Ucraina a trimis până acum aproximativ 80.000 de tone de cereale, urmând să sosească şi mai multe.

Portul, care are o capacitate de depozitare de aproximativ 2 milioane de tone, a gestionat anul trecut exporturi de aproximativ 24 de milioane de tone.

Comercianţii ucraineni spun că, în absenţa unei rute feroviare directe, livrările de cereale pot fi efectuate pe rutele rutiere deja utilizate în mod activ.

De asemenea, cerealele pot fi livrate dinspre nord pe ruta deja existentă prin Moldova.

A existat o altă rută feroviară către Izmail, care trece prin teritoriul regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria, dar la începutul lunii martie a fost aruncat în aer un pod cheie al rutei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO