Eveniment

Ruşii s-au retras din oraşul muncitorilor de la Cernobîl. ”Nu mai e picior de soldat în acest moment”

Ruşii s-au retras din oraşul muncitorilor de la...

Autor: Ştefan Stan

28.03.2022, 12:45 2028

Forţele ruseşti au părăsit oraşul ucrainean Slavutych, unde se află muncitorii de la defuncta centrală nucleară de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de supraveghere, a declarat primarul oraşului la începutul zilei de luni, scrie Reuters. 

Sâmbătă, guvernatorul regional din Kiev a declarat că forţele ruseşti au preluat controlul asupra oraşului aflat chiar în afara zonei de excludere de siguranţă din jurul Cernobîlului, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986, unde personalul ucrainean încă administrează centrala.

"Au finalizat munca pe care şi-au propus să o facă", a declarat Iuri Fomichev, primarul oraşului din nordul ţării, într-o postare video online. "Au supravegheat oraşul, astăzi au terminat de făcut acest lucru şi au părăsit oraşul. Nu mai sunt soldaţi în oraş în acest moment".

Fomichev, aşezat în faţa a două steaguri mici ale Uniunii Europene şi ale Ucrainei, a adăugat că lucra şi că nu coopera cu ruşii. Săptămâna trecută, guvernatorul regional, Oleksandr Pavlyuk, afirmase că forţele ruseşti l-au răpit pe primar.

Invazia Rusiei în Ucraina, pe care o numeşte "operaţiune militară specială", a devastat mai multe oraşe ucrainene, a provocat o criză umanitară majoră şi a strămutat aproximativ 10 milioane de persoane, aproape un sfert din populaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO