Eveniment

S-a găsit vinovatul pentru accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu? Medicul de familie care nu a cerut anularea permisului acestuia

S-a găsit vinovatul pentru accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu? Medicul de familie care nu a cerut anularea permisului acestuia

Autor: Vanghele Ovidiu Mihai

17.10.2011, 15:27 4460

Medicul de familie al unui şofer care a suferit o boală neurologică severă trebuie să-l trimită pe acesta la un control de specialitate, în cazul în care cel vizat nu-l trece tot medicul de familie fiind cel care trebuie să anunţe poliţia pentru ca celui în cauză să-i fie retras permisul.

Conform Codului Rutier, "atunci când constată că o persoană din evidenţa sa care posedă permis de conducere prezintă afecţiuni medicale (prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar" pentru a reconfirma capacitatea celui în cauză de a conduce.

"În cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul, va comunica aceasta imediat poliţiei rutiere pe raza careia medicul (de familie, n.r.) îşi desfaşoară activitatea", se mai arată în Codul Rutier.

Între afecţiunile "incompatibile" cu statutul de şofer se numără şi "bolile neurologice severe", atunci când existenţa acestora este confirmată printr-un act medical conţinând o "opinie medicală autorizată".

Codul Rutier vorbeşte şi despre o situaţie în care permisul de conducere este reînnoit periodic, în urma unor evaluări de specialitate. Situaţia este valabilă în cazul tulburărilor neurologice asociate cu boli sau cu intervenţii chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficienţe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea".

Recomandarea Ministerului Sănătăţii este că aceste afecţiuni "trebuie luate în considerare în funcţie de manifestările lor funcţionale şi de riscurile evoluţiei".

"În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării", se precizează în ordinul ministrului emis în completarea Codului Rutier.

În cazul în care o persoană este declarată incompatibilă cu statutul de şofer din motive medicale, permisul de conducere al acesteia este retras de poliţia rutieră, după primirea sesizării din partea medicului de familie.
"Permisul poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate", mai prevede Codul Rutier.

Şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, a declarat, luni, că, până în anul 2006, medicul de familie era obligat să informeze poliţia în cazul în care constata că starea de sănătate a unui pacient de-al său îl face pe acesta incompatibil cu calitatea de şofer. Legea s-a schimbat însă, după ce "societatea românească a acuzat că această prevedere este o măsură discriminatorie şi abuzivă".

"Conform actualelor prevederi, medicul de familie este obligat să sesizeze o unitate spitalicească, abia în urma unui control medicii putând să sesizeze poliţia în măsura în care persoana este inaptă să mai conducă", a spus şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Diniţă a anunţat, tot luni, că, de la începutul anului şi până în octombrie au fost retrase pe motive medicale 420 de permise de conducere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO