Eveniment

S-a intors istoria: Autoproducatorii si independentii produc dublu energie fata de Termoelectrica

18.08.2004, 00:00 25

Producatorii independenti si autoproducatorii de energie electrica au avut in primele cinci luni ale acestui an o pondere de 10,6% pe piata angro din punct de vedere al electricitatii livrate in retele, rezulta din datele furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei electrice si termice (ANRE).
Productia de energie a SNP Petrom, Romag si a altor 11 centrale in prima partea anului este de cel putin doua ori mai mare decat cea realizata de catre Termoelectrica, producator de energie ce domina net piata in urma cu doi ani, inainte ca activitatea sa sa fie puternic reorganizata.
Comparativ, Termoelectrica avea o pondere de 56-60% in productia de energie, iar autoproducatorii si producatorii independenti aveau o pondere de pana la 4%.
Potrivit datelor prezentate, Hidroelectrica a avut o pondere pe piata angro de energie electrica de 31,2%, Electrocentrale Bucuresti - 17,5%, iar Nuclearelectrica - 11%. Centralele de la Turceni si Rovinari au o pondere de 9,3%, respectiv 8,7%, urmate de Electrocentrale Deva cu o cota de 6,4%.
Termoelectrica a avut in perioada mentionata o pondere de 4,1%, in timp ce capacitatile de la Craiova si Galati au cote de 0,7%, respectiv 0,5%.
Din categoria autoproducatorilor si producatorilor independenti de pe piata locala, se detaseaza Romag cu 2,1% din productia de energie, urmata de centralele electrice de la Ploiesti si Iasi, fiecare cu 1,3%, Govora - 1,2%, Arad, Onesti (cu 0,7% fiecare), Oradea, Pitesti, Bacau, Suceava - 0,6%, Brasov - 0,5%, Giurgiu - 0,3%, iar SNP Petrom (cu centrala pe cogenerare de la rafinaria Petrobrazi) - 0,1%.
Piata producerii de energie electrica s-a reconfigurat in ultimii ani in urma reorganizarii Termoelectrica SA. Dupa externalizarea unor centrale catre autoritatile locale a crescut ponderea producatorilor independenti de pe piata. De asemenea, filiale ale Termoelectrica precum Bucuresti, Deva sau Galati activeaza ca actori in nume propriu pe piata, iar marile centrale din Oltenia - Turceni, Rovinari si Craiova sunt "prinse" in componenta complexurilor energetice scoase la privatizare pentru a atrage investitori straini.
Piata energiei electrice este liberalizata in proportie de 40% in acest moment, fiind prevazuta o deschidere totala pana in 2007. La finele acestui an, autoritatile romane vor trece la o deschidere a pietei de 55%.
In prezent, mai putin de jumatate din consumatorii eligibili acreditati au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, astfel incat, desi gradul de deschidere al pietei de electricitate a fost stabilit de la 40%, nivelul real al contractelor negociate este de 21% din consumul total.
Consumatorii eligibili sunt cei care inregistreaza anual un consum minim la nivelul stabilit de autoritatea de reglementare la deschiderea pietei, careisi pot negocia alege furnizorul si negocia cu acesta pretul de achizitie. De regula, pretul national de referinta, care se aplica consumatorilor captivi, are valoarea unui pret maximal pe piata libera.
In acest moment, consumul minim annual cerut eligibililor este de circa 20 GWh. Pe piata libera activeaza circa 70 de consumatori eligibili, printre care Alro Slatina, Oltchim, Metrorex, Lafarge sau Petrotub Iasi.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO