♦ La unul dintre cele mai cunoscute festivaluri, Beach, Please, care a avut loc recent la Costineşti, cântăreţul american Wiz Khalifa ar fi fumat pe scenă o ţigară cu canabis, potrivit poliţiştilor şi filmărilor apărute în spaţiul public ♦ La acelaşi festival, pe scenă a urcat, alături de artistul French Montana, Andrew Tate, care este judecat în prezent pentru trafic de persoane şi viol ♦ Participarea la un festival înseamnă pentru un minor, în primul rând, expunerea la pericolele consumului de alcool, tutun sau droguri. Chiar dacă ei nu sunt consumatori, sunt expuşi la aceste pericole şi iau, poate pentru prima dată, contact cu alcoolul şi ţigările, care sunt interzise prin lege celor sub 18 ani, dar şi cu drogurile, care sunt ilegale.
Festivalurile de muzică, în plină dezvoltare în România, sunt o atracţie pentru tineri, însă o bună parte din publicul lor este format din minori, adolescenţi sub 18 ani, care abia descoperă viaţa, iar pericolul consumului de alcool şi droguri nu le este pe deplin cunoscut.
Devin în aceste condiţii festivalurile prima poartă de consum de alcool şi droguri pentru copii?
La festivalul Beach, Please, organizat recent la Costineşti, unul dintre cei mai aşteptaţi artişti străini prezenţi, Wiz Khalifa, ar fi fumat pe scenă o ţigară cu canabis, potrivit poliţiştilor şi filmărilor apărute în spaţiul public.
Festivalul a avut o audienţă de 120.000 de tineri, după cum afirmă Andrei Şelaru, cofondatorul festivalului, într-o declaraţie făcută pe reţelele sociale. O parte dintre aceştia au fost minori.
„Consumul de alcool şi droguri la vârsta adolescenţei afectează iremediabil un copil, pentru că la acea vârstă organismul este încă în dezvoltare“, explică pentru ZF prof. dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti.
Andrei Şelaru, cofondatorul Beach, Please, spunea în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc înainte de începerea festivalului că „festivalul nostru (n. red. – festivalul Beach, Please) a avut o politică de toleranţă zero a consumului de substanţe interzise“. Cum arată toleranţa zero în realitate? Nu este clar de vreme ce chiar în ediţia din acest an unul dintre artiştii aşteptaţi ar fi urcat pe scenă cu o ţigară de canabis.
„Din cercetări a reieşit că acesta (Wiz Khalifa - n. red.), pe parcursul unui recital susţinut în cadrul unui festival de muzică ce se desfăşoară în staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa, a deţinut peste 18 grame de canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis, sub forma unei ţigări artizanale“, a transmis Poliţia Română într-un comunicat publicat pe
site-ul propriu. Tot la festivalul Beach, Please de la Costineşti, pe scenă a urcat, alături de artistul French Montana, Andrew Tate, care este judecat în prezent pentru trafic de persoane şi viol.
La Costineşti, anul acesta, au fost oprite din a participa la festival şase persoane care ar fi avut asupra lor substanţe interzise, potrivit informaţiilor IPJ Constanţa apărute în presa locală. În plus, pe durata festivalului Beach, Please, echipajele medicale de urgenţă au acordat ajutor pentru
72 de traumatisme diverse (excoriaţii, contuzii etc.), alte 240 de cazuri cu afecţiuni medicale diverse (lipotimie, stări febrile, cefalee, hipertensiune arterială etc.), iar două persoane au necesitat investigaţii suplimentare şi implicit transportul la spital.
Participarea la un festival înseamnă pentru un minor, în primul rând, expunerea la pericolele consumului de alcool, tutun sau droguri. Chiar dacă minorii care participă la un festival nu sunt consumatori, ei sunt expuşi la aceste pericole şi iau, poate pentru prima dată, contact cu astfel de substanţe care sunt interzise celor sub 18 ani şi, respectiv, ilegale în cazul drogurilor de orice fel.
Astfel, festivalurile pot fi prima poartă către consumul de droguri şi nu numai pentru minori. În acest context, nu ar fi indicat să se interzică complet accesul minorilor la festivaluri, în condiţiile în care alcoolul şi tutunul sunt deja interzise prin lege persoanelor sub 18 ani?
„La aceste evenimente, accesul minorilor, care sunt imaturi şi cu discernământul în formare, ar trebui să fie foarte bine filtrat ceea ce, în opinia mea, la data actuală se face deficitar pentru că nu avem legislaţie în acest sens. Acordul este în formă letrică, pe un formular impus şi a cărei veridicitate nu este verificată de nicio autoritate. Trebuie să impunem legislativ în cel mai scurt timp norme clare privind organizarea acestor evenimente şi accesul la ele“, a spus pentru ZF Cătălin Ţone, expert antidrog.
Astfel de situaţii, care implică deţinerea, vânzarea sau consumul de droguri, s-au întâmplat şi în cadrul altor festivaluri, unul dintre ele fiind Saga Festival, care a avut loc la Bucureşti în weekendul 6-8 iulie din acest an.
ZF a întrebat reprezentanţii a câtorva dintre cele mai cunoscute festivaluri din România – Untold, Neversea şi Beach, Please - ce soluţii au pentru participanţii minori, având în vedere că accesul lor este permis chiar şi neînsoţiţi, şi cum se asigură că aceştia nu consumă alcool, ţigări sau droguri din interiorul festivalului. Până la publicarea acestui articol, niciun reprezentant al acestor festivaluri de muzică nu a răspuns solicitării ZF.
La cele mai multe dintre festivaluri, minorii pot participa în baza unui acord parental. Practic, părinţii semnează un formular pe care îl descarcă de pe site-ul festivalului, îl semnează, iar minorul are acces în festival neînsoţit. Dar este cu adevărat minorul respectiv protejat în incinta festivalului?
I se vor vinde băuturi alcoolice sau tutun?
♦ Peste 70.000 de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani au consumat canabis cel puţin o dată în 2021. Cifra rezultată din calcul este de 8,7%, procent făcut public de Agenţia Naţională Antidrog în raportul aferent anului 2022 (raportat la numărul cumulat de copii din grupa de vârstă menţionată, de aproximativ 810.000, potrivit recensământului populaţiei din acelaşi an).
„La data de 7 iulie 2024, în timp ce s-ar fi aflat în incinta unui complex din municipiul Bucureşti, în care se desfăşura un festival de muzică, persoanele cercetate ar fi deţinut şi vândut mai multe comprimate ecstasy (drog de mare risc). Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reţinerea celor două persoane, cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc“, a transmis Poliţia Română într-un comunicat.
ZF a întrebat reprezentanţii a câtorva dintre cele mai cunoscute festivaluri din România – Untold, Neversea şi Beach, Please - ce soluţii au pentru participanţii minori, având în vedere că accesul lor este permis chiar şi neînsoţiţi, şi cum se asigură că aceştia nu consumă alcool, ţigări sau droguri din interiorul festivalului. Până la publicarea acestui articol, niciun reprezentant al acestor festivaluri de muzică nu a răspuns solicitării ZF.
La cele mai multe dintre festivaluri, minorii pot participa în baza unui acord parental. Practic, părinţii semnează un formular pe care îl descarcă de pe site-ul festivalului, îl semnează, iar minorul are acces în festival neînsoţit. Dar este cu adevărat minorul respectiv protejat în incinta festivalului? I se vor vinde băuturi alcoolice sau tutun? Reprezentanţii festivalurilor nu răspund, iar declaraţiile de PR făcute în spaţiul public sunt contrazise brutal de realitate.
„Sunt mamă de adolescenţi, au apărut aceste dorinţe (n. red. – ale copiilor, de a participa la festivaluri) şi ne compun agendele. (...) I-am însoţit la Saga şi Neversea, două ediţii, am spus nu la altele. Lucrăm la această adaptare inter generaţională de gusturi muzicale, de plăceri, de afinitate. Adolescenţii au nevoie de această libertate prin muzică şi orice formă de artă, iar ce vine din zona de influenţă finanţată să aibă mai mult filtru“, a spus pentru ZF un părinte.
Peste 70.000 de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani au consumat canabis cel puţin o dată în 2021. Cifra rezultă din calculul procentului de 8,7% făcut public de Agenţia Naţională Antidrog în raportul aferent anului 2022, raportat la numărul cumulat de copii din grupa de vârstă menţionată, de aproximativ 810.000, potrivit recensământului populaţiei din acelaşi an. „Problema la aceste festivaluri sunt acele elemente care atacă organismul – alcool, droguri, ţigări. Dacă un adolescent ar merge la festival, nu ar bea şi nu ar fuma, s-ar recupera mult mai rapid şi mai uşor după o noapte nedormită“, a detaliat pentru ZF prof. dr. Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti.
„Indiferent că vorbim de droguri grave sau de canabis, care face parte dintr-o altă categorie, efectul asupra minorilor este la fel de grav. Noi avem singura secţie de toxicologie pediatrică şi avem cazuri cu minori care ajung în stare foarte gravă din cauza drogurilor. Minorii sunt mult mai afectaţi de droguri şi alcool pentru că tot organismul lor este încă în dezvoltare la vârsta de 14-15 ani.“
De la începutul verii, în Bucureşti, dar şi pe litoral au avut loc mai multe festivaluri de muzică electronică, pop şi hip-hop, la care au patricipat sute de mii de tineri. Neversea, organizat la Constanţa, Saga, care s-a ţinut la Bucureşti şi Beach, Please de la Costineşti sunt doar câteva dintre festivalurile din acest an. Urmează, în această vară, şi alte festivaluri, cum ar fi Untold sau Summer Well, toate având drept public ţintă tinerii.
Accesul minorilor la aceste festivaluri este permis, prin diferite metode, de la acord parental, prezenţa unui însoţitor adult şi până la declaraţie şi semnătură. Deşi subiectul consumului de droguri la aceste evenimente este real, niciun reprezentant al marilor festivaluri organizate în această vară nu a dorit să explice pentru ZF paşii concreţi pe care îi fac pentru a interzice accesul tinerilor la alcool şi droguri în interiorul festivalului.
„Flagelul consumului de droguri a atins cote alarmante, mai ales că vârsta la care încep să consume a scăzut spre zece ani, iar noi, societatea, trebuie să ne mobilizăm pentru ne salva copiii şi a-i ajuta să devină adulţi sănătoşi“, comentează Eugen Ilea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Alexandru Ulici, rof. dr. şi managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti: Consumul de alcool şi droguri la vârsta adolescenţei afectează iremediabil un copil, pentru că la acea vârstă organismul este încă în dezvoltare.