Eveniment

S&P: autoritatile locale pot absorbi credite de 80 mil. euro

25.01.2007, 19:11 19

Imprumuturile noi contractate de autoritatile locale ar putea creste in acest an la 80 mil. euro de la 9 mil. euro in 2006, ceea ce reprezinta circa 0,05% din totalul preconizat pentru Europa, estimeaza agentia de rating Standard& Poor's (S&P).
Valoarea totala a imprumuturilor angajate de autoritatile locale, care inglobeaza obligatiuni si credite bancare, va urca la 760 mil. euro, avand o pondere de doar 0,06% in totalul european, se arata intr-un raport al agentiei internationale de evaluare financiara. Analistii de la S&P cred ca imprumuturile din statele centrale si est-europene vor avea o crestere constanta in urmatorii ani, pe fondul necesarului de investitii in infrastructura.
S&P a inclus in studiu 11 state din Europa Centrala si de Est - Bulgaria, Croatia, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina si Ungaria. Datoriile autoritatilor locale din statele mentionate sunt estimate, la finele lui 2006, la 28,78 mld. euro, ceea ce reprezinta 2,4% din totalul european. Valoarea imprumuturilor noi anticipata pentru acest an este de 9,5 mld. euro. Rusia este singura tara din regiune care va imprumuta in acest an peste un miliard de euro, ajungand la 5,56 mld. euro. Pe locul doi se pozitioneaza Ucraina, cu 956 mil. euro, urmata de Croatia, cu 893 mil. euro.
In ceea ce priveste aparitia tranzactiilor in domeniul finantarilor structurate, analistii agentiei de rating Moody's cred ca primele ar putea avea loc in Romania in acest an, dupa ce legislatia aferenta securitizarii a fost aprobata in cursul anului 2006.
"Tarile din Europa Centrala vor utiliza tot mai des securitizarea ca un instrument de finantare eficient. Ungaria si Romania vor inregistra probabil primele tranzactii, dupa ce anul trecut a fost aprobata noua legislatie in acest domeniu", se arata intr-un raport al Moody's. Anul trecut, Bulgaria a raportat prima tranzactie de acest tip cu o valoare de 100 mil. dolari. Intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana ar putea actiona ca un catalizator pentru cresterea economica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO