Eveniment

S&P: Economia României va creşte cu 3%; scăderea TVA va fi compensată parţial de creşterea consumului

Foto: AFO

Foto: AFO

14.04.2015, 00:02 145

Agenţia americană de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) estimează că economia României va creşte în medie cu 3% pe an în perioada 2015-2018, susţinută de avansul consumului intern, consum care va compensa parţial veniturile statului ce vor fi afectate de scăderea cotei TVA.

Pe fondul unei creşteri economiceale cărei fundamente le califică drept solide, agenţia ame ricană a confirmat la finele săptămnii trecute ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3. Agenţia de evaluare financiară notează că menţinerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă (sub 40% din PIB) şi fiscală al ţării, precum şi perspectivelor de creştere economică relativ stabile.

Totuşi, S&P notează: „Calificativele sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanţei, în ciuda eforturilor recente pentru reducerea corupţiei, precum şi de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din regiune, de 8.600 dolari, şi de rata datoriei în valută din sectorul privat, care, deşi a intrat pe o pantă descendentă, se menţine încă la un nivel ridicat, ceea ce poate limita politica monetară“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO