Eveniment

S&P menţine România în categoria „nerecomandată investiţiilor“

AFP / Mediafax Foto

Autor: Vlad Popescu

09.05.2013, 20:56 320

Cursul a urcat uşor ieri după-amiază aproape de 4,33 lei/euro (după ce a fluctuat în cursul şedinţei valutare în jurul nivelului de 4,32 lei/euro), după ce agenţia americană de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a menţinut România în categoria nerecomandată pentru investiţii pe termen lung, contrar aşteptărilor unor jucători care anticipau că ratingul va fi ridicat la „investment grade“.

„Se pare că unii jucători se aşteptau la o ridicare la «investment grade», însă nu am putea spune că acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. În plus, nu este vizibilă o influenţă în volumele de tranzacţionare, acestea rămânând în media unei şedinţe obişnuite“, a afirmat un dealer.

În ciuda faptului că România este clasificată la categoria nerecomandată investiţiilor, intrările de capital pe titlurile de stat în lei au fost extrem de mari de la începutul anului, ridicându-se la câteva miliarde de euro, ceea ce a dus la aprecierea cursului în ultimele şase luni de la 4,6 la 4,3 lei/euro şi la scăderea dobânzilor la lei la care se împrumută statul.

S&P a confirmat ratingurile de credit ale României la „BB+“ pentru finanţarea pe termen lung, respectiv la „B“ pentru datorii pe termen scurt, cu perspectivă stabilă, apreciind că procesul de consolidare fiscală va continua cu riscuri în privinţa perspectivelor economiei. Standard & Poor's menţine astfel România în categoria speculativă sau „junk“, cum se foloseşte în limbajul pieţelor financiare, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul „BB+“ atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade“. Aceste calificative se referă în special la investiţiile în titlurile financiare emise de un stat.

Ratingurile României sunt limitate de nivelul relativ scăzut al PIB pe locuitor, de cadrul instituţional aflat încă în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea faţă de şocurile externe şi de nivelul încă ridicat, dar în scădere, al datoriei externe, a spus Standard & Poor’s care, alături de Moody’s şi Fitch, face legea la nivel global pe piaţa ratingurilor. Moody’s menţine calificativul pentru România de „recomandată“ investiţiilor pe termen lung. Fitch include România în afara clasei de investment grade.

Pe de altă parte, calificativele acordate statului român sunt susţinute de consolidarea fiscală din ultimii ani, anticipată de agenţie să continue în linie cu ţintele asumate, şi de potenţialul economiei de a atrage investiţii străine directe.

„Anticipăm că creşterea economică se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorită creşterii investiţiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbţie a fondurilor UE şi de o revenire a investiţiilor străine directe, factori care vor susţine consumul populaţiei şi exporturile“, se arată în comunicatul publicat joi de S&P.

Pe de altă parte, performanţele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativă slabă, care va limita absorbţia fondurilor UE“, dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.

S&P estimează că rata anuală de creştere economică nu va depăşi 3% pe termen mediu, dar şi că băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România nu vor reduce semnificativ finanţarea către subsidiare.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România pe toată perioada crizei financiare în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe termen lung. În prezent, Moody's atribuie României calificativul „Baa3“, ultimul din categoria recomandată investiţiilor pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Fitch acordă României pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul „BBB-“, cu perspectivă stabilă, de asemenea în afara clasei investment grade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO