Eveniment

S&P, Moody’s si Fitch avertizeaza ca reduc ratingul daca acordul cu FMI deraiaza

S&P, Moody’s si Fitch avertizeaza ca reduc ratingul daca acordul cu FMI deraiaza
04.10.2009, 23:30 29

Agentiile de rating au avertizat deja cu privire laposibilitatea unei retrogradari, daca situatia politica va conducela neindeplinirea programului de consolidare fiscala si economicaagreat cu FMI.

"Ratingul de tara va fi influentat de abilitatea autoritatilorromane de a respecta angajamentele asumate in acordul cu FMI,incluzand incadrarea in tinta de deficit bugetar. Eseculprogramului cu FMI va intensifica presiunea asupra ratingurilor",considera Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.

Agentia atrage atentia si asupra posibilitatii ca politicieniisa recurga la gesturi populiste care ar majora deficitul bugetarinaintea alegerilor prezidentiale. FMI a acceptat pentru acest anmajorarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% din PIB, cerandreduceri de cheltuieli de 1 mld. euro.

Criza politica si riscurile legate de neindeplinireaobligatiilor pe care guvernul si le-a asumat fata de FMI potconduce la amanarea transelor viitoare.

"Daca nu atingem tinta de deficit bugetar, ne asumam un marerisc. In primul rand, la nivel de perceptie, Romania incearca sarecastige increderea. Acordul a ancorat unele lucruri care ar fiputut sa derapeze. Si finantarea deficitului bugetar este mult maiieftina. Ar fi normal ca autoritatile sa aiba un plan B pentruatingerea tintei de deficit bugetar. Rezultatul final conteazapentru FMI, nu intentiile bune", apreciaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Ajustarea cheltuielilor de personal este deja in intarziere,astfel ca devine posibila taierea cheltuielilor de investitii.Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank, apreciaza ca taiereacheltuielilor de personal are slabe sanse sa se realizeze pana laalegeri. "Oricum, faptul ca s-a lasat la latitudinea fiecaruiordonator de credite - minister sau autoritate locala - modalitateade ajustare a cheltuielilor pare sa fie o slabiciune a legii.Dilemele decidentilor in legatura cu 'daca', 'cum' si 'cand' sa sefaca aceste ajustari continua sa se manifeste."

Laurian Lungu, managing partner al Macronanalitica, avertizeazaca daca nu sunt reduse cheltuielile, deficitul bugetar trece de 8%din PIB. "Trebuie facuta aceasta ajustare. Daca nu, existapericolul sa pierdem urmatoarele transe de la FMI. Marele risc esteca lupta politica a devenit oarba, s-a decuplat de la realitateaeconomica, ceea ce este ingrijorator."

La randul ei Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank,sustine ca in aceasta perioada ar fi de preferat ca intreaga clasapolitica sa admita ca nu exista alta solutie pentru ajustareadeficitului fiscal decat prin eficientizarea si reducereapersonalului incadrat la stat.

Cum au reactionat agentiile de rating la crizapolitica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO