Eveniment

S&P spune pas României: rating-ul rămâne în categoria junk

S&P spune pas României: rating-ul rămâne în categoria junk

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

08.06.2011, 13:24 2278

Standard&Poor's a anunţat cămenţine rating-ul acordat României la nivelul "BB+" cu perspectivăstabilă, adică la o treaptă sub pragul de risc de investiţii, undel-a retrogradat încă din 2008.

"Rating-ul reflectă viziuneanoastră privind potenţialul semnificativ de creştere al ţării şinivelul moderat al datoriei publice, contrabalansate însă decapacitatea administrativă limitată, prosperitatea modestă şi unnivel mare al îndatorării externe", notează analiştiiS&P.

Alături de Fitch, S&P aretrogradat calificativul de ţară acordat României în 2008, cândstrăinii se îndoiau de capacitatea ţării de a onora datoria externăpe termen scurt (acumulată în special de sectorul privat), iarnivelul mare al deficitului bugetar ridica de asemeneaprobleme.

Decizia S&P vine din nou încontradicţie cu decizia unei alte mari agenţii de rating, Moody's,care a anunţat tot astăzi că menţine calificativul de ţară acordatRomâniei la "Baa3", adică prima treaptă din categoria de risc deinvestiţii.

Chiar şi analiştii străini seaşteaptau ca S&P şi Fitch să îmbunătăţească rating-ul României,având în vedere ajustarea fiscală considerabilă realizată înultimul an şi încheierea unui nou acordat cu FMI şi CE cu obiectiveclare de reformare a economiei.

"Dacă, în ciuda aşteptărilornoastre, guvernul va eşua în implementarea strategiei deconsolidare fiscală şi reformă a economiei, sau dacă deficiteleexterne ale României se vor adânci semnificativ fără a a îmbunătăţipotenţialul de creştere pe termen lung, rating-ul ar putea fi pussub presiune. Pe de altă parte, dacă guvernul menţine ritmul actualal reformelor structurale şi construieşte un istoric de prudenţăfiscală şi stabilitate în sectorul financiar, am putea săîmbunătăţim rating-ul", notează analiştii S*P.

De decizia agenţiilor de ratingdepinde şi costul la care România se poate împrumuta de pe pieţelestrăine, în condiţiile în care chiar săptămâna aceasta Trezoreriaprezintă investitorilor străini o emisiune de titluri în euro pecinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO