Eveniment

S&P vede România mai bine după 5 ani

AFP/Medfiafax Foto

AFP/Medfiafax Foto

Autor: Claudia Medrega

24.11.2013, 20:52 1342

Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a decis după cinci ani să îmbunătăţească perspectiva ratingului României de la „stabilă“ la „pozitivă“ şi există o şansă din trei ca ratingul să revină în categoria „investment grade“ în a doua jumătate a anului 2014.

S&P a fost prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat ratingul suveran al României în toamna anului 2008 - când a început criza financiară mondială - la categoria „junk“, astfel că Ro­mânia devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating sub pragul recomandat pen­tru investiţii. Iar ratingul a fost menţinut în ultimii cinci ani în această categorie în ciuda îmbună­tăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei, a scăderii deficitelor şi a trei acorduri succesive cu FMI. Autorităţile nu au reuşit până în acest an să convingă S&P că România este pe calea cea bună şi merită calificative mai bune care să se reflecte în prime de risc de ţară mai scăzute, adică în costuri de finanţare de pe piaţă mai mici.

Agenţia de evaluare financiară S&P remarcă acum, după cinci ani, consolidarea fiscală, creşterea semnificativă a exporturilor şi stabilitatea sectorului financiar, dar avertizează cu privire la scăderea investiţiilor străine din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice şi gradul redus de absorbţie a fondurilor europene.

S&P a arătat că cererea internă rămâne redusă, fiind limitată de reducerile de cheltuieli din sectorul public, evoluţia modestă a salariilor şi activitatea slabă în sfera investiţiilor, rezultată şi din dezintermedierea financiară a sectorului bancar. Economia ar urma să se redreseze treptat până în 2016, avansul PIB urmând să ajungă la 2,8% în 2016, faţă de 2,2% în acest an.

„Îmbunătăţirea perspectivei de rating la pozitiv deschide calea către o creştere a ratingului la categoria recomandată investiţiilor la finalul anului 2014. Principalul impediment care menţine ratingul de ţară al României la niveluri scăzute este creşterea economică mult prea mică pentru o convergenţă de succes la zona euro. Putem spune că după ce am lăsat în urmă problema deficitului de cont curent şi a celui bugetar, avem o provocare majoră pentru 2014, iar aceasta este accelerarea creşterii economice în condiţiile menţinerii stabilităţii financiare“, a comentat Eugen Sinca, analist-şef al BCR.

De la celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody’s, avem în prezent calificativul „investment grade“. În timp ce Moody’s nu a modificat ratingul Ro­mâniei în aceşti ani de criză, Fitch Rating a retrogradat ţara în toamna anului 2008, pentru ca la jumătatea lui 2011 să majo­reze calificativul acordat României cu o treaptă, ceea ce a însemnat reîntoarcerea în categoria cu risc acceptabil pentru investiţii.

Ministrul bugetului Liviu Voinea declara în luna octombrie pentru ZF că s-a întâlnit la Washington cu membri ai conducerii agenţiilor de rating Standard & Poor’s (S&P) şi Moody’s. El a arătat că progresele înregistrate la nivelul economiei ar trebui să fie evidenţiate şi în îmbu­nătă­ţirea ratingului României, susţinând că „nu este posibil să nu avem o îmbunătăţire a ratingului timp de cinci ani“.

Ratingul României ar putea să fie îmbunătăţit de către S&P în situaţia în care programul de consolidare bugetară, reforma finanţelor publice şi restructurarea companiilor de stat se vor desfăşura în linie cu aşteptările agenţiei, concomitent cu men­ţinerea controlului asupra dezechilibrelor externe şi a stabilităţii sectorului financiar. Pe de altă parte, perspectiva ratingului ar putea fi înrăutăţită din nou la stabilă dacă, contrar aşteptărilor S&P, în contextul alegerilor din 2014, deficitul bugetar va creşte semnificativ sau guvernul va da înapoi în privinţa restructurării companiilor de stat. Ratingul s-ar putea afla, de asemenea, sub presiune dacă reapar dezechilibre externe ale României sau dacă slăbeşte stabilitatea din sectorul financiar, potrivit informaţiilor transmise de agenţia de evaluare financiară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO