Eveniment

SAAB: Oferta noastra pentru MApN este sub 3 mld. euro

04.09.2008, 19:06 28

Compania suedeza SAAB, producatoarea avioanelor Gripen, sustine ca are cea mai ieftina oferta pentru Ministerul Apararii in ceea ce priveste procedura de achizitie a 48 de avioane multirol.
"Din cate stim noi, avem cea mai ieftina oferta pentru Ministerul Apararii, situata mult sub pragul de trei miliarde de euro pentru 48 de avioane noi. Oferta noastra este mult mai mica decat cea avansata de Lockheed Martin, care propune un pret de 4,5 miliarde de dolari (3,1 miliarde de euro) pentru 24 de unitati vechi si 24 de avioane noi. Asteptam si noi, ca si ceilalti investitori, alegerea procedurii de achizitie a avioanelor. Nu cred ca va fi o decizie politica. Daca am fi avut aceasta impresie, am fi plecat din prima secunda", a declarat Richard Smith, director de marketing in cadrul Gripen International.
Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat zilele trecute ca Guvernul urmeaza sa adopte in una-doua saptamani o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol.
Potrivit reprezentantilor SAAB, oferta lansata Guvernului roman cuprinde si un offset de peste 100%, numai in conditiile in care va fi selectat ca si castigator al licitatiei.
Oficialii SAAB spun ca principalii competitori in aceasta cursa sunt americanii de la Lockheed Martin si sunt de parere ca in cazul in care si partea americana va oferi un offset, acesta va fi investitia Ford de la Craiova, ceea ce nu ar aduce practic nicio investitie noua pe plan local.
"Pe langa banii pentru cele 48 de avioane, suntem pregatiti sa aducem investitii in valoare de peste 100% din pretul contractului de achizitie in mai multe sectoare, pornind de la industria aeronautica si de aparare pana la investitii de mediu, educatie sau IT. In Suedia o mare parte din energie este produsa din utilizarea deseurilor si am putea aduce aceasta trehnica si aici. Vom investi acesti bani numai in contextul in care vom castiga acest contract", spune Orjan Borgefalk, vicepresedinte al SAAB pe partea de cooperare industriala.
In afara de Lockheed Martin si SAAB, pe lista favoritilor se mai numara si compania Eurofighter. Potrivit suedezilor de la SAAB, Eurofighter ofera la randul sau si un offset, iar Lockheed Martin ar putea oferi un offset luand in calcul investitia recenta a Ford de la Craiova.
In prezent sunt in curs de documentare si evaluare la nivelul MApN mai multe tipuri de avioane multirol - F-16, JAS-39 Gripen, EUROFIGHTER Typhoon, F-18, RAFALE, precum si F-35 JSF-Joint Strike Fighter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO