Eveniment

Saga part-time continuă: cine trebuie să preia costurile asociate cu salariul minim în cazul unui angajat care are 3 contracte part-time de câte 2 ore?

Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup

Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup

Autor: Adelina Mihai

10.08.2022, 18:10 8248

♦ Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup, companie cu peste 1.500 de angajaţi: „Legislaţia este bună, pentru că se descurajează evaziunea făcută prin plata salariilor la 2 ore când de fapt oamenii muncesc 8-10 ore, ceea ce se întâmplă cu precădere în industrii precum securitate sau curăţenie; ne lovim în fiecare zi de situaţii de concurenţă neloială. Însă pentru aceste situaţii în care cu adevărat ai nevoie de oamenii care să lucreze part-time, câte 2-4 ore, că aşa este contractul şi locaţia în sine, legislaţia nu a fost cosmetizată“.

Creşterea taxării pentru con­trac­tele part-time la nivelul salariului minim pe econo­mie, măsură aflată în vigoare de la 1 august 2022, a lăsat o serie de probleme angajatorilor şi angajaţilor care foloseau astfel de contracte în mod legal.

Guvernul trebuie să rezolve situaţia angajaţilor care au mai multe contracte de muncă part-time, pentru că, dacă un angajat are 3 contracte de muncă a câte 2 ore fiecare, fiecare dintre angajatorii săi trebuie să plătească taxe aferente pentru 3 salarii minime. Prin urmare, într-o astfel de situaţie ipotetică, cei 3 angajatori ar trebui să plătească împreună taxe şi contribuţii în valoare totală de circa 3.000 de lei pe lună, iar angajatul cu 3 joburi part-time de câte 2 ore ar încasa un salariu net de sub 1.200 de lei net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO