Eveniment

Salarii mai mari cu 50% pentru bugetari sau greva generala?

Salarii mai mari cu 50% pentru bugetari sau greva generala?
05.10.2008, 19:26 249

Sindicatele ameninta cu greva generala solicitand noi majorari salariale, cu nu mai putin de 50%, in urma deciziei Parlamentului de crestere a salariilor profesorilor cu acest procent. Executivul a decis insa sa sesiseze Curtea Constitutionala pentru anularea acestei decizii.

In administratia publica, sectorul bugetar cel mai dinamic din perspectiva pietei muncii, salariul mediu a crescut de mai mult de trei ori (de la 202 in 2004 la 650 de euro in 2008). Acesta este insa sub salariul mediu net al unui ofiter de politie care a ajuns la echivalentul a 765 de euro. In sistemul sanitar, salariul mediu este de circa 346 de euro.
Dintre angajatii statului, cei mai multi lucreaza in educatie, urmati de cei din sanatate, administratia publica, armata si serviciile speciale.
Sindicatele din invatamant considera ca majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta poate fi acoperita din bugetul de sase la suta acordat pentru educatie si ameninta cu greva generala daca legea nu va fi promulgata.
In acest an, salariile cadrelor din invatamant reprezinta 9,81 miliarde de lei din bugetul Educatiei de 26,4 mld. lei, iar in 2009, salariile cadrelor didactice vor reprezenta 14,73 mld. lei, respectiv o crestere cu 4,9 mld. lei.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a prezentat joi o serie de cifre legate de salariile profesorilor pentru a sustine criticile aduse fata de demersul Camerei Deputatilor care a aprobat cresterea cu 50% a salariilor din sistemul de invatamant.
Vosganian a sustinut ca in cazul in care profesorii primesc aceasta majorare, categoriile de bugetari nemultumiti vor cere majorari salariale similare. In aceste conditii, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile majorate in 2009 ar fi nevoie de 21 mld. lei, echivalentul a sase miliarde de euro, conform oficialului MEF. Ministrul a aratat ca pentru a acoperi aceasta cheltuiala din bugetul de stat pentru 2009 ar trebui fie eliminarea costurilor aferente programelor de investitii in educatie, sanatate si infrastructura, fie deficitul bugetar ar ajunge la 7%.
Potrivit lui Vosganian, castigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge la o valoare cuprinsa intre 8.000 si 12.780 de lei, in functie de vechime, daca legea privind majorarea veniturilor profesorilor ar intra in vigoare.
In octombrie castigul mediu al profesorilor universitari era intre 5.500 si 8.200 de lei, in functie de vechime. Daca legea ar intra in vigoare, celelalte categorii profesionale din sistemul universitar ar castiga de la 3.750 de lei pana la 5.270 de lei, fata de un castig cuprins in prezent intre 2.600 de lei si 3.480 de lei, a precizat Vosganian.
In invatamantul preuniversitar, de la un castig mediu in octombrie de 1.970 de lei, odata cu posibila intrare in vigoare a legii s-ar putea ajunge la un venit mediu de 2.700 de lei.
Comparativ, nivelul mediu de salarizare in sistemul sanitar este de 2.000 de lei, in administratia publica de 1.903 de lei, in politie de 2.500, in armata de 2.060 sau in magistratura de 7.420 de lei.
Cheltuielile de personal ale bugetului consolidat reprezinta salariile platite angajatilor statului, dar si impozitele si contributiile sociale aferente acestor salarii. Cheltuielile vizeaza toate categoriile de bugetari, de la functionarii din administratie, angajatii din sanatate si educatie si pana la bugetarii din companiile de stat. In 2007, cei 1,4 milioane de bugetari au costat 7,7 mld. euro bugetul general consolidat, fata de 2,4 mld. euro in 2004, marcand astfel o crestere de 3,2 ori a acestor cheltuieli.
Cresterea a fost cauzata atat de angajarile suplimentare, cat si de ritmul semnificativ de majorare a salariilor in sectorul public, inceputa in 2004-2005. Bugetul adoptat in Parlament pentru 2008 prevede o incetinire puternica a ritmului de crestere a acestor cheltuieli, bani alocati acestui fond fiind de aproximativ 8 mld. euro, cu doar 4% mai mult decat in 2007.
Analistii apreciaza ca majorarile salariale puternice din sectorul public reprezinta una dintre cauzele cresterii salariilor si in mediul privat, ambele punand presiune pe inflatie.
"Cresterile salariale pun presiune pe inflatia din 2009, amplitudinea acestora fiind cu siguranta peste asteptarile BNR. In aceste conditii este probabila inca o crestere a dobanzii de politica monetara. BNR chiar ar trebui sa mai ridice dobanda din cauza politicii de venituri", a comentat Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El estimeaza ca BNR va cauta sa mentina o dobanda reala de circa 4 puncte procentuale si prognozeaza ca rata nominala se va situa la 8,5% la sfarsitul lui 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO