Eveniment

Salariile angajaţilor au crescut cu 13% pe medie în ultimul an. Felix Toma, Gi Group: Companiile trebuie să crească salariile angajaţilor interni. Înlocuirea lor este scumpă şi uneori ineficientă. Angajaţii primesc oferte salariale cu până la 50% mai mari de la concurenţă

Salariile angajaţilor au crescut cu 13% pe medie în...

Autor: Adelina Mihai

14.10.2018, 11:07 622

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 2.669 de lei net în luna august a acestui an, în creştere cu 13% faţă de perioada similară din 2017, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Angajaţii români din aproape toate sectoarele de activitate au avut parte de majorări de salarii, pe fondul deficitului mare de candidaţi de pe piaţa muncii, care a generat oferte salariale mai mari pentru noii veniţi în companii. În acelaşi timp, recruiterii avertizează asupra faptului că fluctuaţia de personal aduce costuri mari companiei, iar efectele nu sunt întotdeauna cele dorite.

„Salariile au crescut şi vor continua să crească în toate domeniile. Noi am constatat, chiar şi pe pielea noastră, că de fiecare dată când ne pleacă oameni şi trebuie să îi înlocuim, îi înlocuim cu oameni care ne costă mai mult şi care nu sunt mai experimentaţi. Sfatul nostru pentru angajatori este acela că e mai bine să creşti salariile angajaţilor existenţi decât să ajungă în situaţia de a avea costuri mai mari cu masa salarială prin înlocuire. În cazul înlocuirilor, oamenii sunt mai scumpi şi nu neapărat la fel de bine pregătiţi“, a explicat Felix Toma, country manager al companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Gi Group România şi Bulgaria.

În topul sectoarelor cu cele mai mari salarii medii din luna august 2018 se află sectorul serviciilor IT, unde salariul mediu a depăşit valoarea de 6.300 de lei net în august, în creştere cu 7% faţă de perioada similară din 2017. De asemenea, pe locul cinci în topul domeniilor cu cele mai mari salarii se află şi cel al activităţilor de editare – care include, printre altele, şi editarea de software, unde salariul mediu a depăşit în august 5.300 de lei net, cu 31% mai mult decât nivelul din 2017. „În industria IT sunt în continuare multe poziţii deschise şi nu sunt suficient de mulţi oameni, este normal ca salariile să crească. Inginerii software pleacă de la o companie la alta din două motive: pentru că proiectul li se pare interesant şi pentru că ofertele salariale sunt semnificativ mai mari, cu 20, 30 sau chiar 40%. Până şi noi am avut în companie oameni care au plecat la concurenţă pe salarii cu 50% mai mari“, a mai spus Felix Toma de la Gi Group.

Pe lângă IT, în topul sectoarelor cu cele mai mari salarii medii din luna august 2018 se află fabricarea produselor de cocserie şi a celor din prelucrarea ţiţeiului (unde salariul mediu a fost de circa 5.500 de lei net în august), transporturi aeriene (5.430 de lei net), extracţia petrolului brut (5.340 de lei net), asigurări (cca. 4.800 de lei net) şi bănci (cca. 4.660 de lei net).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO