Eveniment

Salariile au franat brusc in septembrie, iar in curand vom vedea scaderi

Salariile au franat brusc in septembrie, iar in curand vom vedea scaderi
04.11.2009, 23:25 15

Salariul mediu net a crescut cu 4,9% fata de aceeasi luna aanului trecut, insa in termeni reali a stagnat, ajungand la 1.359de lei (323 de euro), potrivit datelor publicate de InstitutulNational de Statistica (INS).
Stagnarea salariilor era previzibila, in conditiile in care inaugust, salariul mediu net a crescut cu doar 0,6% comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, iar cresterea s-a temperat incadin primavara acestui an, pe fondul presiunii pe bugetele salarialesi al incercarii companiilor de a reduce costurile.
"Scenariul unor scaderi salariale in urmatoarele luni este unulfoarte real, in conditiile in care se fac disponibilizari,salariile sunt inghetate pentru angajatii care raman in companii,iar noile angajari - foarte putine, de altfel - se fac pe salariimai mici, ceea ce face ca media salariala sa scada", spune OanaDatki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piatalocala al gigantului de consultanta in resurse umane Mercer.
Petrolistii au detronat bancherii si pilotii in topul celor maibine platiti salariati in septembrie. Astfel, angajatii dinindustria petroliera au raportat un castig salarial net de 3.600 delei (857 de euro), urmati de salariatii din transporturi aeriene,cu 3.354 de lei (798 de euro) si cei din banci, cu 3.248 de lei(773 de euro).
Bancherii au fost depasiti la castiguri si in august de angajatiidin fabricarea produselor de cocserie. Cele mai slabe castigurile-au raportat in septembrie salariatii din hoteluri si restaurante- 795 de lei (190 de euro).
Administratia publica a raportat in septembrie cel mai scazutcastig salarial net din 2009, de 1.891 de lei (450 de euro), inscadere cu 1,3% fata de august.
Comparativ cu luna precedenta, in septembrie salariul mediu aavansat cu 0,8%. Cele mai mari cresteri salariale le-au inregistratangajatii din extractia petrolului si a gazelor naturale (+25%) sicei din extractia minereurilor metalifere (+10,5%). Scaderile celemai abrupte fata de august s-au inregistrat in fabricareaproduselor de tutun (-8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO