Eveniment

Salariile din „poliţia alimentară“: cu 10.000 de lei „în mână“, directorii au salarii duble faţă de şeful cel mare, care are un salariu de 5.166 lei net

Salariile din „poliţia alimentară“: cu 10.000 de...

Autor: Roana Rotaru

30.05.2016, 00:06 4378

Venitul salarial mediu al celor 289 de angajaţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este de 5.565 de lei net pe lună, potrivit informaţiilor publicate de către ANSVSA la solicitarea ZF.

Agenţia Sanitară Veterinară - care verifică calitatea mărfurilor alimentare ce intră pe pieţe, având, prin urmare, un rol crucial în menţinerea sănătăţii consumatorilor - a ajuns în centrul atenţiei lunile trecute după ce ministrul agriculturii Achim Irimescu i-a acuzat pe veterinari că nu fac controalele şi, astfel, pe piaţă intră produse din import la limita termenului de valabilitate sau chiar cu termene expirate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care importurile alimentare sunt mai ieftine decât cele de pe piaţa internă. În replică, veterinarii au susţinut că doar 5% dintre produsele pe care le controlează (prin sondaj) sunt neconforme.

Cel mai bine plătiţi angajaţi din ANSVAS sunt cei care deţin funcţia de director general (cinci persoane, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei) şi care primesc „în mână” între 9.561 lei şi 10.224 lei lunar, aproape de două ori mai mult decât preşedintele instituţiei, care deţine funcţia de secretar de stat şi care are un salariu net de 5.166 lei net.

Cu o medie salarială de 5.565 de lei net pe lună, angajaţii ANSVSA câştiga mai bine decât angajaţii Ministerului Finanţelor (unde salariul mediu net este de 4.600 de lei), decât angajaţii din extracţiei petrolului şi a gazelor naturale (care au câştiguri medii nete de 4.000 de lei), dar şi faţă de bancheri (care au primit 3.900 de lei în luna februarie, potrivit datelor de la Statistică).

Un consilier poate avea un salariu brut între 3.012 lei brut (nivel minim) şi 8.579 (nivel maxim), valori care diferă în funcţie de direcţia pentru care lucrează angajatul, vechime, dacă este funcţionar public sau personal contractual etc. Anul trecut ANSVSA a aplicat 5.220 de sancţiuni operatorilor economici care nu au  respectat normele igienic-sanitare impuse de  peste 6,3 milioane de lei şi au suspendat şi interzis continuare activităţii  pentru 907 companii.

Potrivit noii legi a salarizării, veniturile bugetarilor ar putea creşte consistent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO