Eveniment

Salariile executivilor au scăpat de sub control: Compensaţiile şefilor de top din SUA cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 14 ani. Săptămâna aceasta, Musk a obţinut o victorie categorică privind pachetul său de 56 de miliarde de dolari de la Tesla

Salariile executivilor au scăpat de sub control:...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2024, 16:27 4538

Salariile şefilor din SUA cresc în cel mai rapid ritm din ultimii cel puţin 14 ani, potrivit unor noi cifre despre care criticii spun că ilustrează modul în care pachetele de recompense explozive, cum ar fi cele ale lui Elon Musk, riscă să exacerbeze inegalitatea socială, scrie FT. 

Până în prezent, în 2024, salariul median al directorilor executivi din cadrul companiilor din S&P 500 a crescut cu 12%, potrivit ISS Corporate, parte a consilierului în materie de proxy Institutional Shareholder Services. Acest lucru se compară cu o creştere anuală de 4,1% a salariilor din SUA, potrivit cifrelor oficiale.

Săptămâna aceasta, Musk a obţinut o victorie categorică în cadrul unui vot al acţionarilor cu privire la pachetul său de 56 de miliarde de dolari de opţiuni pe acţiuni - cel mai mare din istoria SUA.

Victoria lui Musk - votul a ratificat un pachet salarial făcut pentru prima dată în 2018 - trimite un mesaj executivilor că "cerul este limita aici . . poţi câştiga cât de mult îţi doreşti", potrivit lui William George, fost preşedinte al comitetului de remunerare din cadrul consiliului de administraţie al Exxon şi fost director general al Medtronic.

Plata executivilor "a scăpat de sub control", a spus George. "Acest lucru va provoca o nouă divizare în ţara noastră între cei care au şi cei care nu au. Acest lucru mă îngrijorează foarte mult, deoarece cred că va exista o pierdere de încredere [în companii]".