Eveniment

Salariul mediu net a crescut cu aproape 23% anul trecut, pana la 350 de euro. Cel mai mare salt, in sanatate

Salariul mediu net a crescut cu aproape 23% anul trecut, pana la 350 de euro. Cel mai mare salt, in sanatate
04.02.2009, 18:11 16

Salariul mediu net pe economie a avansat cu aproape 23% in 2008, pana la 1.282 de lei (348 de euro), ritm superior celui inregistrat in 2007, cand salariul mediu a crescut in lei cu 20%, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

Cel mai puternic ritm de crestere l-au inregistrat salariile din sanatate, care au avansat anul trecut cu aproape 36%, pana la o valoare medie de 344 de euro, urmate de cele din invatamant - plus 34%,4%, pana la 595 de euro. Cel mai bine platiti au fost in 2008 salariatii din intermedieri financiare, care au inregistrat salarii medii nete de 838 de euro, dar si cel mai scazut ritm de crestere anual, de doar 8%.
"O crestere salariala anuala de peste 20% este exagerata. O astfel de crestere ar fi fost de inteles daca s-ar fi reflectat in productivitate. Mai mult decat atat, avansurile salariale de anul trecut sunt anulate acum de devalorizarea leului si de scaderea puterii de cumparare", spune Radu Furnica, presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
Salariul mediu net si-a incetinit ritmul de crestere in decembrie, cu o majorare de 9,4%, pana la 1.489 lei, fata de cel consemnat in noiembrie, de 21,4%, in pofida acordarii de prime sau a celui de-al 13-lea salariu. Fata de decembrie 2008, castigul salarial mediu nominal net a crescut in lei cu 17,6%. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in decembrie in activitatile de intermedieri financiare (4.285 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (791 lei).
In decembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, datorate, in principal, acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale sau a celui de-al 13-lea salariu), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.
Astfel, castigul salarial mediu net din activitatile anexe si auxiliare de transport, industria metalurgica, posta si telecomunicatii, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa a avansat cu valori intre 20% si 27%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO